MENY
Eskilstuna kommun

Planteraren – Skiftinge handelsområde

Exempelbild

Planteraren (skissmontage), av Niklas Mulari

Planteraren av Niklas Mulari monterades i rondellen vid Skiftinge handelsområde 14 september 2020. 

När trafikplatsen som leder in till Skiftinge Handelsområde i Eskilstuna skulle byggas om och få en ny cirkulationsplats bestämdes att en konstnärlig gestaltning skulle placeras i rondellen.

En utlysning som riktades till professionellt verksamma konstnärer gjordes hösten 2019, för att skapa en välkomnande och inspirerande entré till Skiftinge. Den konstnärliga gestaltningen ska bli områdets nya blickfång och vara estetiskt tilltalande och ha en tänkvärd och humoristiskt ”tvist”.

Bedömningsgruppen valde ut Planteraren av Niklas Mulari som det skissförslag som bäst överensstämde med uppdragsbeskrivningen, med motiveringen:

”Vad behöver en växt, en människa eller varför inte en plats, för att leva? Jo, någon som tar om hand. Planteraren är Skiftinges nyaste konstverk och mest centrala blickfång, och i den fyra meter höga aluminiumskulpturen kan betraktaren hitta kopplingar både till naturens och människans växtkraft, och till utvecklingen av staden. Men kanske är Planteraren mest av allt en påminnelse om det allra mest väsentliga, om det som alla levande organismer här på jorden behöver för att kunna leva och må bra…”

Kontakt

Josefine Bolander, konsthandläggare Eskilstuna konstmuseum Josefine.bolander@eskilstuna.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseer ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.