MENY
Eskilstuna kommun

Konsten på Kungsgatan

 "Jag är en liten grön planta" av Knutte Wester, och "Lek på fritiden", av elever i Eskilstuna, invigdes 16 oktober 2017.

Teckning av Iris_Björktorpsskolan

Teckning av Iris, Björktorpsskolan

Lek på fritiden

På den ombyggda delen av Kungsgatan, sträckan Kyrkogatan–Fristadstorget, har 24 stycken barnteckningar i brons placerats.

En teckningstävling för alla elever i åk 1-3 i Eskilstuna utlystes under hösten 2015. Utlysningen gick ut till 28 skolor i kommunen varav 25 finns representerade bland alla cirka 1700 bidrag som kom in!

Tema var "Lek på fritiden" och teckningarna innehåller allt från bakning, sång, promenader i regn, hoppa studsmatta, lek i skogen till tv-spel, fotboll och basket med mera. Vi bad barnen skicka med en kommentar om sin bild och dessa går att läsa i stora runda sittbänkar som är placerade på gatan.

Samtliga teckningar bevaras nu i Svenskt barnbildarkiv.

Jag är en liten grön planta av Knutte Wester. Kungsgatan i Eskilstuna.

"Jag är en liten grön planta", skulptur i brons av Knutte Wester.

Jag är en liten grön planta

2014 köpte kultur- och fritidsförvaltningen skulpturen ”Jag är en liten grön planta” av Knutte Wester. En nytillverkning av skulpturen, för att klara att stå i offentlig miljö, gjordes och står nu på Kungsgatan.

Knutte Wester skildrar samhällets otillräckligheter genom att arbeta tillsammans med människor som på olika sätt drabbats av systematisk orättvisa. Ofta inleds Westers projekt med att han flyttar sin verksamhet till en plats där individer lever långt borta ifrån en medial radar, som barnhem eller flyktingförläggningar. Väl på plats bjuder han in till en öppen ateljéverksamhet där skapandeprocessen sker i tätt samarbete med de människor som verken sedan handlar om. På så vis skapas en plattform där de som sällan blir hörda får en röst; de är flyktingbarn, asylsökande eller barnhemsbarn.

Knutte Westers konstnärskap är helt färgat av deras berättelser och livsöden. Genom dem belyser han vikten av att lämna avtryck. Wester blottlägger spåren som blir kvar när en människa, frivilligt eller ofrivilligt, lämnar en plats.

Kontakt

Josefine Bolander, intendent för offentlig konst, Eskilstuna konstmuseum, på tfn 016 710 71 66 alt. josefine.bolander@eskilstuna.se

Mer information om byggnationen av Kungsgatan finns på stadsbyggnadsförvaltningens webbsida.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.