MENY
Eskilstuna kommun

Konsten i och på STIGA Sport Arena Eskilstuna

Kluriga dörrar och finstämda toner. Gunilla Klingberg och Fredrik Norén är konstnärerna respresenterade i och på STIGA Sport Arena Eskilstuna.

Konstnärligt skissuppdrag

För att förstärka upplevelsen av STIGA Sport Arena Eskilstuna avsattes medel ur budgeten för konstnärlig gestaltning. En utlysning av två gestaltningsuppdrag gjordes bland yrkesverksamma konstnärer. Ett förslag för exteriör placering på fasader mot Verkstadsgatan/Nordwallsgatan och ett förslag med placering golv i huvudentrén.

Utlysningen resulterade i 69 intresseanmälningar. Av dess tilldelades Ulla Viotti, Fredrik Norén och Johan Wiking skissuppdrag för fasaden och Beatrice Hansson, David Taylor och Gunilla Klingberg skissuppdrag för golvet i entrén.

 

”Acceleration”, av Fredrik Norén är 39 meter lång och 9,5 meter hög.

"Acceleration" av Fredrik Norén valdes med motiveringen:

Med förslaget ”Acceleration” har Fredrik Norén skapat ett tydligt blickfång med en lekfull tvist. ”Acceleration” är uppbyggt av 17 stycken, till synes helt vanliga, dörrar som genom en klurig formkullerbytta förvandlas från vardagligt föremål till en symbol för rörelse och rytm, men också för utveckling och nyorientering.

 

"SPELA", av Gunilla Klingberg

"Spela" av Gunilla Klingberg valdes med motiveringen:

Gunilla Klingbergs förslag ”SPELA” sätter redan i entrén tonen för upplevelsen av platsen och dess innehåll. Här samsas måltavlor med klaviatur på golvytan, och för att nå byggnadens målpunkter måste besökaren börja med att beträda tangenterna. ”SPELA” uppmanar på ett finstämt sätt arenans besökare till aktivitet, både här och i livet i stort. För att nå våra mål måste vi komponera vår väg, men inte glömma bort att vägen ibland är själva målet…

Arbetsgruppen

Roland Larsson, teknisk chef, Eskilstuna kommunfastigheter AB, Patrik Ahlbin, projektledare Eskilstuna kommunfastigheter AB, Bengt Strandberg, AQ Arkitekter AB, Ann Queckfeldt, AQ Arkitekter AB, Madelene Unneberg, verksamhetsledare Eskilstuna konstmuseum, kultur- och fritidsförvaltningen, Josefine Bolander, konsthandläggare, kultur- och fritidsförvaltningen  

Vid urvals- och bedömningsarbetet kan extern konstkompetens adjungeras till arbetsgruppen. I detta fall adjungerades konstnär Hanna Stahle, även verksam som konstkonsult för Statens konstråd.

Kontakt

Josefine Bolander, intendent för offentlig konst, Eskilstuna konstmuseum, tfn 016 710 71 66 alt. josefine.bolander@eskilstuna.se.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Offentlig konst

Eskilstuna konstmuseum ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla.