MENY
Eskilstuna kommun

Värjor, sablar och huggare

En utställning med smidda klingor till värjor, sablar och huggare. Ca 40 eskilstunatillverkade blankvapen är utställda. Både kompletta sablar, värjor och huggare samt några som endast är själva klingan. Utställningen är uppdelad efter tillverkare: Släkten Dinger- klingsmeder från Solingen, Christian Johansen- etsare och förgyllare, Christoffer och Jeanette Zetterberg- hade ett stort smides- och handelsbolag, Johan Svengren- tog över Zetterbergs företag, Jernbolaget som startades av Svengren 1868, GE Svalling och Erik Svalling- far och son, båda smidesfabrikörer med stor tillverkning av även andra metallföremål. Tidsmässigt går utställningen från 1775-ca 1940.

De utställda vapnen har nästan uteslutande tillverkats på beställning av krigsmakten, via krigskollegiet. Några fäktvapen, en dräktvärja och en polissabel finns också med. 

Blankvapen

Värja tillverkad av Johan Abraham Dinger, tidigt 1800-tal. Fotograf Ulf Rehnholm.

Dokumentation

Alla berättelser kan inte få plats i en utställning, och i utställningen Värjor, sablar och huggare- klingsmide i Eskilstuna ligger fokus på vapnen och dess tillverkare.
För att kunna berätta mer om de personer som levde av eller i anslutning till detta hantverk har Eskilstuna stadsmuseum gjort en översiktlig dokumentation av klingsmidet från 1773 till 1940.

Dokumentationen finns att köpa på museet, att låna på Stadsbiblioteket och som blädderexemplar i själva utställningen. Den går också att ladda ner som pdf här.

Invignig 6 december

Värjor, sablar och huggare öppnades lördagen den 6:e december 2014 med skarpskyttekårens salut och vapenexperten Max Sjöberg från Antikrundan som högg av bandet med en värja från 1600-talet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna stadsmuseum

Fri entré - free admission.
Huvudentré från Strömsholmen, Hamngatan.

Öppettider

Tillfälligt stängt på grund av Covid-19
Eskilstuna stadsmuseum är tillfälligt stängt till och med den 12 januari. Vi följer utvecklingen av coronavirusets spridning noga och har beredskap för att vid behov ta nya beslut.

Ordinarie öppettider
Måndag-tisdag STÄNGT
Onsdag-söndag  11.00-16.00