MENY
Eskilstuna kommun

Eskilstunas 1700-tal

Översiktsbild 1700-talsutställningen

Kliv in i 1700-talets Eskilstuna! Peruker och vackra klänningar, pest och blodiglar, kungamord och stadsmodeller. Här finner du allt ifrån hemskheter och elände till kärlek, mod, kämpaglöd och vackra tyger. Möt några av de människor som levde och verkade i Eskilstuna på 1700-talet och utforska deras livsöden.

Vi möter också elva personer och tar del av deras levnadsöden baserat på bland annat bouppteckningar, domstolsprotokoll och husförhörslängder. Personerna kommer från olika samhällsklasser och levde under olika delar av århundradet, men det de har gemensamt är att de alla levt åtminstone en del av sina liv i nuvarande Eskilstuna kommun.

Utställningen belyser händelser och fenomen i Eskilstuna eller med koppling till Eskilstuna, som till exempel pesten år 1710, skatt på lyxvaror, bildandet av Fristaden och mordet på Gustav III. Mode, brott och straff, avföringshantering, mynt, mått, kakelugnar, sjukdomar och skjutssystemet är några av de aspekter av livet på 1700-talet som tas upp.

Där finns bland annat en ung ogift småbarnsmamma dömd för stöld, som lyckas överlista sina fångvaktare och rymma, en flicka och hennes far som kämpar för ersättning efter en olycka med häst och vagn, en adelskvinna som gifte sig av kärlek med en hantverkare i Fristaden, en ung sjuklig pojke som växer upp till general, en svärdfejare med förvånansvärt moderiktig garderob och en utfattig gammal korpral som på sin ålders höst får arbete som kyrkvaktare.

Utställningen står kvar på obestämd tid.

Video - Fristaden

Stadsantikvarie Anna Götzlinger berättar om Fristaden.

Video - Pest och elände

Etnolog Cecilia Bergman berättar om pest och elände.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna stadsmuseum

Fri entré - free admission.
Huvudentré från Strömsholmen, Hamngatan.

Öppettider

Tillfälligt stängt på grund av Covid-19
Eskilstuna stadsmuseum är stängt för besök tills vidare. Vi följer utvecklingen av coronavirusets spridning noga och har beredskap för att vid behov ta nya beslut.

Ordinarie öppettider
Måndag-tisdag STÄNGT
Onsdag-söndag  11.00-16.00