MENY
Eskilstuna kommun

Vapentekniska samlingarna


remington

Vapentillverkningen har mycket gamla anor i Eskilstuna. Redan på 1560-talet rekryterade Gustav Vasa vapensmeder till Hyndevad.  Hertig Karl, sedermera kung Karl IX, anlade hantverksstaden Tunafors 1604 där det bland annat tillverkades vapen. Vapentillverkningen upphörde i början av 1620-talet då Louis de Geer fick monopol på vapentillverkning. Han anlade ett stort faktori i Norrköping som lades ned vid 1600-talet mitt. 

Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori etablerades i Eskilstuna 1812. Samtidigt lades faktorierna i Söderhamn och Norrtälje ned på grund av det utsatta läget på östersjökusten där ryssarna härjade i omgångar.

Vid sidan av Husqvarna blev Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori landets enda faktori med tillverkning av finkalibriga vapen. Fram till 1969 tillverkades kända vapentyper på Faktoriholmarna, bland annat Mausergeväret, Remingtongeväret och granatgeväret Carl Gustaf.

Det var vid gevärsfaktoriet som C E Johansson utvecklade sin kända kombinationsmåttsats. Den kom att användas för precisionsmätning i industrier över hela världen.

Eskilstuna stadsmuseums vapentekniska samlingar innehåller ett tusental olika typer av vapen från olika tider, bland annat:
• Blanka vapen - bajonetter, sablar, värjor, pallascher
• Bågvapen - armborst
• Stångvapen - pikar, hillebarder, bardisaner
• Eldvapen - eldhandvapen, kanoner, kulsprutor

Gevärsfaktoriets produktion och verksamhet dokumenteras i ett projekt som bland annat omfattar intervjuer med anställda, registrering av vapen och genomgång av arkivhandlingar. En del av detta presenteras i boken "Eskilstuna en vapensmedja" samt på en cd- skiva "Carl Gustaf stads Gevärsfaktori 1813-2000". Boken och cd-skivan gavs ut av Gevärsfaktoriets industrihistoriska förening hösten 2008 och finns till försäljning i stadsmuseets butik.

2 november 2013 invigdes utställningen LADDAT -om vapen tillverkade i Eskilstuna.  Utställningen berättar om Remington 1867, Kpist M/45, Granatgevär Carl Gustaf M/48 och Ak5D, från tillverkning till användning. Med ledorden Kontrast, mångfacetterat och tänka/känna, bjuder utställningen in till reflektion kring frågor om krig och fred, vapenexport, vinstintressen, försvar och säkerhetspolitik.

Vill du veta mer om blanka vapen tillverkade i Eskilstuna pågår just nu utställningen Värjor, sablar och huggare. 

Alla berättelser kan inte få plats i en utställning, och i Värjor, sablar och huggare- klingsmide i Eskilstuna ligger fokus på vapnen och dess tillverkare.

För att kunna berätta mer om de personer som levde av eller i anslutning till detta hantverk har Eskilstuna stadsmuseum gjort en översiktlig dokumentation av klingsmidet från 1773 till 1940.

Dokumentationen finns att köpa på museet, att låna på Stadsbiblioteket och som blädderexemplar i själva utställningen. Den går också att ladda ner som pdf här.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna stadsmuseums samlingar

Vid frågor om samlingarna, bokning av besök eller rådfrågning om föremålsfrågor.