MENY
Eskilstuna kommun

Samlingar & kulturmiljövård

Eskilstuna stadsmuseum har omkring 70 000 föremål och cirka 350 000 fotografier och negativ i sina samlingar. Drygt 300 personarkiv bevaras.

Vi arbetar med att vårda, registrera och digitalisera samlingarna för att öka tillgängligheten. Vi svarar på frågor kring samlingarna och samlar in nya föremål och fotografier i syfte att öka kunskapen om Eskilstunas historia och samtid. Dessutom medverkar vi i museets utställningsproduktioner.

Vid frågor om samlingarna, bokning av besök eller rådfrågning om föremålsfrågor kontakta samlingspersonalen på samlingar.stadsmuseet@eskilstuna.se Om du inte har tillgång till e-post kan du nå oss via receptionen på telefon 016-710 23 75

Genom "Sök i samlingar"länk till annan webbplats kan du själv upptäcka Eskilstunas historia i det material som finns bevarat hos Eskilstuna stadsmuseum och Eskilstuna stadsarkiv. Du kan söka bland bilder, ta del av Eskilstuna stadsmuseums föremålssamling, titta på några av våra kartor och läsa i äldre kommunala protokoll som förvaras hos stadsarkivet.

Så kan du använda museets foton

Använd gärna våra foton. Följande gäller:

  • Det går bra att ladda ner fotona (högerklicka och välj "spara som") och ha dem för eget bruk.
  • Önskas ett foto på en hemsida ska museets arkivarie kontaktas först. Det går nästan alltid bra så länge fotografens namn anges. Vi vill även att det länkas till vår hemsida.
  • Tidningar behöver också inhämta tillstånd för att få publicera museets foton.  
  • Önskas ett foto till en bok som ska publiceras kan en högupplöst fotofil beställas. Ett lokalhistoriskt sällskap med eskilstunaförankring behöver inte betala någon publiceringsavgift. För övriga användare kontakta bildarkivarien. 
  • En högupplöst fil går bra att beställa till en kostnad av 150 kr. Fler än fem fotofiler kostar 125 kr per styck.
  • Museet har i dagsläget ingen möjlighet att skriva ut foton på särskilt fotopapper.
  • Lågupplösta filer kostar i normala fall inget, men önskas material som ännu inte blivit skannat, påförs en arbetskostad på 250 kr/halvtimme efter den första timmen (som är gratis).   

Stadsmuseet har ännu bara lagt ut en liten del av sin stora samling i Sök i samlingar. Hittar ni inte det ni söker, kontakta samlingar.stadsmuseet@eskilstuna.se för hjälp. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna stadsmuseums samlingar

Vid frågor om samlingarna, bokning av besök eller rådfrågning om föremålsfrågor.