MENY
Eskilstuna kommun

Om Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna stadsmuseum driver verksamhet på Faktoriholmarna, Rademachersmedjorna, Sörmlandsgården och Lagersbergs säteri i Eskilstuna.

Eskilstuna stadsmuseum arbetar också med kulturmiljö- och byggnadsvård, dokumentationer och pedagogisk verksamhet. I museets samlingar finns omkring 70 000 föremål och 350 000 fotografier som speglar Eskilstunas historia.

fasad

Byggnadens historia

Stadsmuseets utställningslokaler, föreläsningssal och café ligger i byggnader som från början tillhörde Carl Gustafs stads gevärsfaktori, till vardags kallat Gevärsfaktoriet.

År 1812 köpte staten Carl Gustafs stads bruk för att flytta vapentillverkning från Söderhamn till Eskilstuna. När tillverkningen startade i Eskilstuna 1813 fick de hålla till godo med de byggnader som redan fanns på platsen men 1840 kunde de flytta in det nya Stora verkstadshuset.

Det motsvarar största delen av byggnaden där stadsmuseets entré är. I slutet av 1860-talet förlängdes huset i båda ändar med ungefär 8 meter samtidigt som de båda flyglarna byggdes till omkring hälften av dagens längd. Allt för att få plats med tillverkningen av nya skjutvapen till den svenska armén. År 1915-16 förlängdes flyglarna med 20 meter till den längd de har idag.

Carl Gustaf stads gevärsfaktori, ca 1870. Foto: Okänd. (EM O302)

Carl Gustafs stads gevärsfaktori, ca 1870. Foto: Okänd.

Eskilstuna stadsmuseum hette tidigare Faktoriet och Faktorimuseet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna stadsmuseum

Fri entré - free admission.
Huvudentré från Strömsholmen, Hamngatan.

Öppettider

Måndag - tisdag STÄNGT
Onsdag - söndag 11.00-16.00