Hur påverkar coronaviruset din vardag?

I pestens tid 1710 spärrades infarterna till Eskilstuna av med bommar. Alla som ville passera måste visa upp ett friskhetsintyg. Vid 1900-talets början påminde Eskilstuna Kuriren om förbudet mot att ordna barnkalas eftersom den hemska "strypsjukan" - difteri- spred sig bland stadens barn. Några år senare kom influensan Spanska sjukan som framför allt drabbade unga och friska personer.

Statistik och dokument vittnar om sjukdomar och epidemier som skakat om hela samhället, men det finns ytterst få berättelser från människor som själva var där. Stadsmuseet samlar nu in personliga berättelser om hur just du upplever år 2020 då coronaviruset sprids över världen. Du kan också skicka in digitala foton. Kanske har du fotograferat virusets synliga spår i stadsbilden, i affären eller i hemmet.

Din berättelse blir en viktig del av hur vi kommer att minnas den här tiden. Den sparas i museets samlingar och kan komma att användas i forskning, publikationer och utställningar. Det går bra att lämna korta svar, men vi vill ännu hellre att du berättar utförligt om dina tankar och känslor. Du kan vara anonym. Väljer du istället att lämna namn och e-postadress kan vi eventuellt komma att kontakta dig för ytterligare frågor längre fram.

Kön * (obligatorisk)
Kön

Genom att skicka in dina svar godkänner du att ditt svar kommer att sparas i Eskilstuna stadsmuseums arkiv och kan komma att användas i framtida forskning, publikationer och utställningar.

Dina personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR (Dataskyddsförordningen (The General Data Protection Regulation). Du medger att information du lämnat får lagras och bearbetas i register av Eskilstuna stadsmuseum. Du har rätt att begära utdrag och rättelse.

För att kunna göra denna samtidsdokumentation samlar vi in uppgifter om dig. Kultur- och fritidsnämnden är personuppgiftsansvarig. Omfattningen av insamlingen beror helt på vad du väljer att skicka in. Ändamålet är att samla in material av kulturhistoriskt värde, förmedla detta material till allmänheten genom exempelvis utställningar, publicering på internet och sociala medier; att förmedla material av kulturhistoriskt värde till framtida forskning; samt att bevara och arkivera material av kulturhistoriskt värde för kommande generationer. Bevaringen för eftervärlden innebär att uppgifterna sparas för alltid.

Behandlingen sker med stöd av den lagliga grunden allmänt intresse. Känsliga uppgifter angående dig, till exempel hälsotillstånd som framgår av det du registrerat, behandlas bara i situationer där du tydligt offentliggjort dessa uppgifter, när det finns ett viktigt allmänt intresse med att bevara uppgifterna eller när det är nödvändigt för arkivändamål av allmänt intresse, vetenskapliga eller historiska forskningsändamål. När du lämnar sådana uppgifter till detta ändamål ses det som att du offentliggör dem. Behandlingen sker med stöd av dataskyddsförordningen (Artikel 9, punkt 2 j).

Du kan läsa mer om hur Eskilstuna kommun behandlar personuppgifter på www.eskilstuna.se/gdprlänk till annan webbplats

Eskilstuna stadsmuseum

Fri entré - free admission.
Huvudentré från Strömsholmen, Hamngatan.

Öppettider under påsken
Måndag 6 april - torsdag 9 april  11.00-16.00