MENY
Eskilstuna kommun

Matte i ångmaskinhallen

Hitta glädjen med matematik och upptäck Stadsmuseets utställningar. Hos oss kan du möta matematiken som finns runt omkring oss. Upptäck former och mönster, mät och jämför med den egna kroppen som måttstock. Börja i museets ångmaskinhall.

Ångmaskinhallen

Kroppen som måttstock. Hur många fötter lång är det stora ångloket? Är du längre än hjulen på lokomobilen? Hitta former. I ångmaskinhallen finns cirklar, rektanglar, trianglar och kvadrater. Hur många kan ni hitta?

Anna D i loket

 Leta reda på tornuret från Fors kyrka. Hur många kugghjul hittar du?

Faktotum

Gå vidare till Faktotum. Hur många trappsteg är det upp till Faktotum? Om man bara kan räkna till tre, hur många barn behövs då för att räkna alla trappor? (Ett barn går tre trappsteg sedan tar nästa barn vid o.s.v.)

Väl uppe fortsätter ni att leta cirklar, kvadrater, rektanglar och trianglar. Finns det fler på Faktotum än i ångmakinhallen?

1-metersrep 

Med ett rep som är en meter långt kan man göra många mätövningar på Stadsmuseet både i ångmaskinhallen och på Faktotum. Dela ut rep som är en meter långt och låt sedan barnen hitta något som är 1 meter. Fortsätt sedan med 2 meter, 1/2 meter och så vidare.

Hur lång är den längsta maskinen? Hur lång är den kortaste? Hur lång är din favoritmakin?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna stadsmuseum

Fri entré - free admission.
Huvudentré från Strömsholmen, Hamngatan.

Öppettider

Måndag-tisdag STÄNGT
Onsdag-söndag 11.00-16.00