MENY
Eskilstuna kommun

Enkla maskiner

På Faktotum finns massor av enkla mekanismer, hur många hittar du? För att få en lätt introduktion till fem enkla maskiner finns en utställning i hallen strax utanför Faktotum. Här kan klassen samlas och få reda på hur de enkla maskinerna eller mekanismerna ser ut och hur de fungerar. Sedan får klassen i uppdrag att hitta dessa enkla maskiner bland Faktotums experiment.

De enkla maskiner som presenteras är lutande planet, kilen, skruven, hävstången och hjulet.

Alla forntidens mäktiga byggnadsverk, exempelvis Egyptens pyramider, byggdes i princip enbart med hjälp av dessa enkla maskiner. Det var med hjälp av kilen som pyramidernas stenblock bröts loss från berget. De tunga blocken fördes sannolikt till byggnadens topp på stora sandramper - lutande plan - och lyftes på plats av hävstänger i form av byggkranar.

LUTANDE PLANET

Fysikens lagar säger att för att lyfta ett föremål till en viss höjd fodras ett visst arbete. Kraften som behövs för att lyfta en tyngd kan minskas om man istället för upp tyngden längs ett lutande plan. Men, då blir sträckan som tyngden förflyttas längre. Det du vinner i kraft förlorar du i väg.

KILEN

Kilen är två ihopsatta lutande plan. Många redskap som har en egg är konstruerade enligt lutande planets princip. Här är några exempel: yxa, dörrkil, plog, konservöppnare och sax. Flera av dessa verktyg är också exempel på hävstångsprincipen.

SKRUVEN

Skruven använder det lutande planets princip, om än i något maskerad form. Skruven kan ses som ett lutande plan virat runt en cylinder. Med en skruvdomkraft, ett skruvstäd eller en korkskruv använder du denna princip.

HÄVSTÅNGEN

Hävstångsprincipen innebär att du förlänger avståndet mellan kraften du använder och det som ska flyttas. Liksom med det lutande planet vinner man i kraft vad man förlorar i sträcka. Med till exempel en nötknäppare, en skottkärra, eller ett gungbräde tillämpar du hävstångsprincipen.

HJULET

Hjulet kan betraktas som en roterande hävstång där hjulaxeln är vridningspunkt. Vi vet väldigt lite om när, var och hur hjulet först började användas. En av de hitills äldsta kända avbildningarna av en vagn med hjul är från ca 3500 f.Kr. Hjulet kan också användas som ett maskinelement. Kugghjulet, samt drejskivan med sitt svänghjul är exempel på detta. Drejskivan har funnits i många årtusenden och mycket talar för att det var inom krukmakarkonsten, och inte för transporter, som hjulet först började användas. Hjulet kan betraktas som en roterande hävstång.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna stadsmuseum

Fri entré - free admission.
Huvudentré från Strömsholmen, Hamngatan.

Öppettider

Måndag-tisdag STÄNGT
Onsdag-söndag 11.00-16.00