MENY
Eskilstuna kommun

Visningar på Eskilstuna konstmuseum

Att följa med på en visning är ett bra sätt att lära känna en ny konstnär eller få en djupare förståelse för den konst som visas. Välkommen till våra visningar, både på museet och ute runt omkring i Eskilstuna! 

Foto: Emelie Otterbeck

Samlingen på Eskilstuna konstmuseum. Till vänster: Livstriangel av Ulla Viotti. Till höger: Parkland I av Astrid Sylwan. Fotograf: Emelie Otterbeck.

Visningarna som presenteras här nedanför är öppna för alla och helt kostnadsfria. Det går också bra att boka enskilda visningar, vilket är bra om ni är en grupp om fler än 10 personer. Mer information om vad som gäller för bokning finns längre ner på sidan.

Visningar i museet

Söndagsvisningar av samlingen och våra tillfälliga utställningar

Varje söndag under vår och höst erbjuds en öppen visning klockan 15.00–15.30. Ingen föranmälan. Samling i receptionen.

Visning av samlingen – jämna veckor (ingen visning 8 mars)

Följ med på en tur genom samlingsutställningen. Oavsett om du varit på museet tidigare och oavsett om du kan mycket eller lite om konst, kan de här visningarna få dig att se på konsten med nya ögon.

En av museets kunniga guider väljer ut verk som på olika vis berör eller engagerar. Varje gång presenteras nya perspektiv så ingen visning är den andra lik.

Visning av de tillfälliga utställningarna – ojämna veckor

Välkommen till en introduktion av de tillfälliga utställningarna som visas just nu.länk till annan webbplats

Temavisningar

Välkommen att följa med på museets temavisningar. Varje visning tar cirka 30 minuter. Ingen föranmälan krävs. Visningarna leds av Isabelle Paredes, konstpedagog på Eskilstuna konstmuseum.

KVINNOR I KONSTEN
Onsdag 4 mars, klockan 12.30–13.00

Under den här visningen lyfter vi fram några kvinnliga konstnärer i samlingen som kanske inte fått den uppmärksamhet de förtjänar i konsthistorien.

EMIL ÖSTERMAN
Onsdag 11 mars, klockan 12.30–13.00

Konstnären Emil Österman var en av Sveriges ledande porträttmålare under det tidiga 1900-talet och han målade otaliga porträtt, bland annat av kungligheter. I museets samling ser vi en mer privat sida av konstnären, genom hans familjeporträtt, självporträtt och förstudier.

VERA NILSSON
Onsdag 18 mars, klockan 12.30–13.00

Visste du att Vera Nilsson var en pionjär för att konsten skulle få ta plats i Stockholms tunnelbanor? Och visste du att en av Vera Nilssons sista offentliga utsmyckningar finns här i Eskilstuna? I Djurgårdsskolans matsal skapade Vera Nilsson en stor kalkmålning. På museet visaar vi både en fotokopia av en del av verket, samt några av konstnärens förstudier. Se och ta del av historien bakom verket "Händer".

BARN I KONSTEN
Onsdag 25 mars, klockan 12.30–13.00

Vi tittar närmare på olika verk från 1700-talet fram till 2010-talet där barnet eller barndomen är motivet. Under historiens gång har synen på barndom förändrats. Kan vi genom konsten se tecken på de sociala och kulturella förändringarna?

Visningar av den offentliga konsten

Visning av offentlig konst i stadsparken i Eskilstuna, vid Stjärnberget av Gunilla Bandolin.

Visning av offentlig konst i stadsparken i Eskilstuna, vid Stjärnberget av Gunilla Bandolin.

Konstpromenader

Museets uppskattade konstpromenader är tillbaka. Under våren erbjuder vi två olika rundor i centrala Eskilstuna. Välkommen att följa med! Ingen anmälan krävs. Visningarna leds av Isabelle Paredes, konstpedagog på Eskilstuna konstmuseum.

KONSTEN PÅ FRISTADSTORGET
Onsdag 13 maj klockan 16.30–17.00

Samling på Fristadstorget vid Pin Point (den höga "nålen" mitt på torget) av Olov Tällström.

KONSTEN I STADSPARKEN
Onsdag 13 maj klockan 16.30–17.00

Samling vid fontänskulpturen Jona och valfisken framför Kloster kyrka.

Cykelvisningar

Upptäck den offentliga konsten – på cykel! Följ med på en visning av några utvalda verk runt om i Eskilstuna. Visningarna leds av Josefine Bolander, intendent för den offentliga konsten i Eskilstuna.

VILSTA TILL JÄRNTORGET
Onsdag 22 april klockan 16.00 till cirka 17.00

Samling vid Vilsta raststuga. Visningen avslutas på Järntorget. Under cykelturen stannar vi till vid cirka sex stycken offentliga konstverk. Ingen föranmälan krävs.

STÅLFORS TILL LAGERSBERG
Onsdag 6 maj klockan 16.00 till cirka 17.00

Samling vid Stålforsskolan, Gillbergavägen 5. Visningen avslutas vid Lagersbergsskolan. Under cykelturen stannar vi till vid cirka sex stycken offentliga konstverk. Ingen föranmälan krävs.

Konstjogg

Följ med på konstjogg och prova en perfekt kombination av motion, frisk luft och offentlig konst! Turen leds av Maria Hallberg, museichef för Eskilstuna konstmuseum och Ebelingmuseet. Två tillfällen erbjuds under våren.

Torsdag 7 maj klockan 16.30

Torsdag 28 maj klockan 16.30

Vi joggar cirka fem kilometer i lugnt tempo och stannar till några korta minuter vid fyra till fem konstverk under rundan. Tempot anpassas efter deltagarna så att gruppen håller ihop.

Start och stopp: Eskilstuna konstmuseum. Vi ses ombytta och klara utanför museets entré på Portgatan 2, Munktellstaden.

Boka visning för en grupp

Är ni en grupp som vill besöka museet? Vi tar gärna emot bokningar från såväl föreningar och företag som privatpersoner.

Bokningsinformation

Grupper kan boka in sig både under dag- och kvällstid och vi erbjuder möjligheten till skräddarsydda visningar och workshoppar. Tänk bara på att kontakta oss i god tid innan ni önskar komma.

Information om bokning för skolklasser finns här.

Kostnad och bokning

Vi rekommenderar max 20 personer/grupp för att er upplevelse ska bli så bra som möjligt. Vid visning för fler än 20 personer delas ni in i flera grupper. Kostnad utgår då per grupp.

Vardagar under ordinarie öppettider kl 11.00-16.00: 1000 kr/guide
Helger och vardagar utanför ordinarie öppettider: 1500 kr/guide

För bokning eller information, vänligen kontakta oss på telefon 016-710 13 69 eller mejla till konstmuseet@eskilstuna.se.

Välkommen med er bokning!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna konstmuseum
Öppettider

Måndag STÄNGT
Tisdag–fredag 11.00–16.00
Lördag–söndag 12.00–16.00

Kontakt

016-710 13 69
Skicka e-post
016-14 83 79