MENY
Eskilstuna kommun

Eva Hild

EvaHild_DarkWorks_fotoAnnaSigge

"Dark works", Eva Hild. Foto: Anna Sigge

16 september 2017 – 7 januari 2018
Rum 3

I vårt största rum för tillfälliga utställningar visades en stor skulpturutställning med Eva Hild, en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hennes karaktäristiska skulpturer i vit eller svart stengodslera har organiska, non-figurativa former som löper in och ut i oändlighet. Ett möte med dessa är fysiskt möte med form och material och skulpturernas voluminösa kraft och skönhet förför.

"Något som inspirerat mig mycket är tomrum, konstaterar Eva Hild, och frågan hur tomrum ska kunna gestaltas. Under många år fungerade de inre luftvolymerna jag arbetade med i skulpturerna som en kontrast till det yttre tryck och kaos jag upplevde i allt som hände runtomkring mig. Jag använde mig mycket av den spänningen. Idag är jag tillbaka i den ursprungliga frågan: hur kan ett tomrum gestaltas? Och det handlar inte om tomhet, om något som är uttömt, utan om rum. Tomrummet har en volym." Ur utställningstexten En annan rörelse, skriven av Love Jönsson, kritiker och skribent.

Under de senaste tio åren har Eva Hild i allt större utsträckning kommit att arbeta med verk för offentlig miljö. Skulpturer har då överförts till aluminium för att klara utomhusplacering. Exempel på några av Eva Hilds offentliga utsmyckningar i storformat är det tvådelade verket Binär, placerat vid Regeringskansliet i Stockholm, och den imponerande, sex meter höga, vitmålade aluminiumskulpturen Rubato som står vid kanalen utanför konserthuset Malmö Live. Sommaren 2017 kunde vi se hennes konst i en stor utomhusutställning på Djurgården i Stockholm.

I utställningen på Eskilstuna konstmuseum visades en stor bredd av Eva Hilds konstnärskap – fantastiska skulpturer i både stengods och aluminium och en hel vägg med skisser som på ett generöst vis berättar om den mödosamma arbetsprocessen bakom verken.

Bakgrund

Eva Hild är född 1966, utbildad vid HDK i Göteborg och bor och verkar i Borås. Hennes keramiska skulpturer har rönt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt och belönats med en rad priser, utmärkelser och stipendier. År 2016 tilldelades hon Föreningen Sundbyholms vänners konststipendium.

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna konstmuseum
Öppettider

Måndag STÄNGT
Tisdag–fredag 11.00–16.00
Lördag–söndag 12.00–16.00

Kontakt

016-710 13 69
Skicka e-post
016-14 83 79