MENY
Eskilstuna kommun

Konsthantverk i Sverige, del 2: Eskilstuna

17 september - 6 november 2016

Rum 2

Bild från utställningen Konsthantverk i Sverige, del 2: Eskilstuna, på Eskilstuna konstmuseum. I förgrunden: "Boken" av BIP. I bakgrunden: Armatur av Pontus Lindvall.

Konsten som bevaras i museets samlingar är en fantastisk resurs. Den ger perspektiv på vår historia och är en inspirerande källa till kunskap – den vill vi synliggöra.

Eskilstuna konstmuseum bjöd därför in Christina Zetterlund, professor i konsthantverkshistoria vid Konstfack, att arbeta med konsthantverket i Eskilstuna konstmuseums samlingar.

Utgångspunkten till utställningen finns i antologin "Konsthantverk i Sverige, del 1", som föreslår konsthantverket som utkikspunkt eller plattform för samhällsundersökningar.

Konstmuseets och stadsmuseets samlingar fick sin definitiva form när Eskilstuna museer delades upp år 2005. I uppdelningsprocessen förtydligades vad som var konst och därmed tillhörde konstmuseet och vad som var kulturhistoria och tillhörde stadsmuseet. Här prövades "konsten" i konsthantverket. Ett resultat av uppdelningen är till exempel att det idag finns få konsthantverkföremål som har en bruksaspekt i konstmuseets samlingar.

I utställningen visades föremål från både Eskilstuna konstmuseums och Eskilstuna stadsmuseums samlingar. Verken visades i en "handgjord föreställande utställningsarkitektur", skapad av konsthantverkare Pontus Lindvall.

Pontus Lindvall arbetar med skärningspunkter och utmanar seendet. Tankar och föreställningar dyker upp automatiskt när vi ser olika saker eller föremål. I utställningen uppmanades besökarna att tänka ett steg längre – vad är det egentligen vi ser? 

Invigningstalare var Christina Zetterlund, professor i konsthantverkshistoria vid Konstfack.

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Eskilstuna konstmuseum
Öppettider

Tisdag–fredag 11.00–16.00.
Lördag–söndag 12.00–16.00 .
Måndag - stängt.

Lunchvisning av de tillfälliga utställningarna erbjuds varje tisdag 13.00.

Kontakt

016-710 13 69
Skicka e-post
016-14 83 79