MENY
Eskilstuna kommun

Jan Thunholm

Exempelbild

Akvarell med tusch av Jan Thunholm, 1966.

EN ANNAN VÄRLD
Akvarell, tusch och grafik

17 april – 15 augusti

Jan Thunholm arbetade med sin konst hela livet. Temat och idén med en central scenuppbyggnad, som visas i utställningen sysselsatte honom i stort sett under hela hans verksamma tid.

Sedan 1960-talets början utvecklade Jan Thunholm sina motiv med teaterscener, stora scengolv som lätt övergår till att bli sängar, eller med ett äldre poetiskt ord – pauluner. Scenen kan också bli ett kvinnligt rum – en boudoir. Former och ornament kan påminna om erotiska symboler. Scener och upphöjda podier blir också monument. Kompositionen har en uppbyggnad med slingor, tentakler, armar som sträcker sig ut åt sidorna.

Målningarna är i akvarell med formerna omslutna av tunna konturer i tusch. De tunna tuschlinjerna är framställda med exakthet och precision, tätt liggande intill varandra. Arbetet med att lägga linjerna tätt intill varandra kan påminna om ett meditativt tillstånd. Koncentrationen är absolut. Lusten att dekorera är stor. Blommor, mönster, formationer broderas uti bildytan. Motiven med scenuppbyggnad krävde också precision i perspektivritningen, vilket roade honom.

Jan Thunholm har lämnat efter sig en stor produktion av konstverk. Flit och energi har resulterat i en mängd verk i flera tekniker. I utställningen visas ett urval akvareller, tuschlaveringar och handkolorerade etsningar.

Pia Thunholm, för Eskilstuna konstförening.

Utställningen arrangeras av Eskilstuna konstförening. Den var planerad att öppna i februari men har på grund av pandemin senarelagts.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna konstmuseum
Öppettider

Måndag STÄNGT
Tisdag–fredag 11.00–16.00
Lördag–söndag 12.00–16.00

Kontakt

016-710 13 69
Skicka e-post
016-14 83 79