MENY
Eskilstuna kommun

Maria Skärlund

"Livmödrar", Maria Skärlund.

"Livmödrar", Maria Skärlund.

27 januari – 13 maj

Maria Skärlund är Eskilstuna konstföreningens stipendiat 2018 och visar nya objekt i utställningen Invändighet. Som en hyllning till en åldrande kvinnlig kroppsdel ville hon göra något vackert om en livmoders sista kramper på sin väg att slockna.

“Jag kände en stark glädje över min dotters menskoppar och mensappar, men också sorg över att jag missar allt detta och nu är på väg in i menopausen och att åldras.”

Utöver en serie av livmödrar gestaltas andra delar av det vi människor bär på insidan, och Maria Skärlund har gett kropp åt sin själ, känslor och sinnesstämningar. I utställningen visas det vi bär och det som vi kanske borde släppa taget om – det som vi borde låta rinna ur oss.

Maria Skärlund utbildade sig på Konstfack, Keramik och glas åren 1986–92 och valde tidigt sitt material – leran. Hon har därefter skapat både bruksföremål och keramiska objekt. 2015 gav hon ut boken ”Skapa i lera”, där hon går igenom de grundläggande hantverksteknikerna inom keramiken.

Den senaste tiden har Maria Skärlund nästan enbart skapat objekt och utställningen Invändighet är hennes första utställning där inte ett enda bruksföremål visas.

Eskilstuna konstförening delar varje år ut ett stipendium till en förtjänstfull konstnär med anknytning till Eskilstuna. Första gången stipendiet delades ut, 1961, var det till den välkände konstnären Uno Lindberg från Eskilstuna. Föreningen har därefter delat ut 53 stipendier till lovvärda konstnärer.

Föreläsning Söndag 25 februari klockan 14.00

Maria Skärlund berättar om sin utställning och om sitt konstnärskap.
Ingen kostnad och ingen föranmälan krävs.


Utställningen arrangeras av Eskilstuna konstförening.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna konstmuseum
Öppettider

Måndag STÄNGT
Tisdag–fredag 11.00–16.00
Lördag–söndag 12.00–16.00

Kontakt

016-710 13 69
Skicka e-post
016-14 83 79