MENY
Eskilstuna kommun

Bigert & Bergström – Scenario/Scenery

Scenario/Scenery av Bigert o Bergström. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Scenario/Scenery
19 september–14 februari 2021

I utställningen möter vi ett mörklagt rum. I mitten av rummet börjar snart ett svagt ljus att stegras som kan liknas vid en gryning. Den artificiella solen föder sakta en ny dag och verket skapar ett slags (o)väder som kommer och går. Efter några minuter sjunker scenen in i mörkret igen och rörlserna och ljuden upphör.

Till sin installation har konstnärsduon Bigert & Bergström hämtat inspiration från teaterns tidiga ”vädermaskiner”. Sådana maskiner som stod i kulisserna och användes under föreställningar för att skapa ljudeffekter som regn, vind och åska. I Scenario/Scenery har maskinerna muterat och utrustats med solpaneler som driver deras egna rörelser. I utställningen är Bigert & Bergströms samtida vädermaskin placerad mitt på scenen, som bärare av vår tids huvudroll.

Klimat och väder är några av Mats Bigert och Lars Bergströms huvudteman. I deras konstnärliga arbete undersöker de människans försök att på olika sätt kontrollera dessa fenomen. Med sin konst lyfter de fram klimatets drastiska förändring och ger oss ingångar till komplicerade och viktiga frågor om människans och jordens överlevnad.

Klimatexperimentet

I anslutning till utställningen visar vi filmen Klimatexperimentet som Bigert & Bergström gjorde 2018. I filmen får vi följa konstnärerna på forskningsresor, stora utställningar, invigningar av offentliga konstverk samt möten med journalister, miljöhistoriker och klimatforskare. 

Föreläsning med Mats Bigert

Välkommen att ta del av Mats Bigerts föreläsning som vi arrangerade i september. Här presenterar han Bigert & Bergströms många olika projekt och konstuppdrag som handlar om klimat och väder.

Ca 45 minuter.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna konstmuseum
Öppettider

Måndag STÄNGT
Tisdag–fredag 11.00–16.00
Lördag–söndag 12.00–16.00

Kontakt

016-710 13 69
Skicka e-post
016-14 83 79