MENY
Eskilstuna kommun

Stipendiater av Carl-Axel Valéns stiftelse

Här kan du läsa om de stipendiater som tilldelats stipendium ur Carl-Axel Valéns stiftelse:

Carolina Falkholt

Ellen Cronholm och Leif Elggren

Knutte Wester

Cajsa Von Zeipel

Märit Runsten

Moment - åtta svenska grafiker

Frida Fjellman

Astrid Sylwan

Synnöve Pohjola

Elisabeth Henriksson och Paul Grähs

 

Carolina Falkholt
Kulturstipendium för år 2016 på 200 000 kronor

Carl-Axel Valéns stiftelse har beslutat att 2016 års stipendium ska tilldelas konstnären Carolina Falkholt, för sin orubbliga tro på den egna skaparskaften i hantverket och för sitt arbete med att utveckla graffiti som konstform.

Med sina magiska former och färger och sitt egna estetiska uttryck, har hon tagit graffitin från en undanskymd skuggvärld till att estetiskt och socialt fylla det tomrum som finns mellan graffiti som subkultur och ett samtida konstnärligt uttryck.  

Genom att skapa samhällsaktuell och gränsöverskridande konst som utmanar en traditionsbunden och revirtänkande graffitivärld har hon skapat sig en position som gjort henne internationellt uppmärksammad.

 

Ellen Cronholm och Leif Elggren 
Grafikstipendium för år 2014 stipendium på 300.000 som delas lika mellan stipendiaterna

Stiftelsens motiveringar
Ellen Cronholm tillhör den yngre generationen mästargrafiker där teknisk tradition och förnyelse går hand i hand. Hennes säkra blick och vassa gestaltning blir till stora mörka etsningar och limtryck som både roar och oroar.
Ellen tar oss med, som betraktare, in i mystiska rum och världar som ingen tidigare sett, men som vi samtidigt känner igen som fundament till vår egen civilisation.

Konstnären Leif Elggren belönas för sitt enastående konstnärskap där han konsekvent
följer sin inre röst och väver samman många olika konstformer, som grafik, typografi, ljud, performance, och installation, till en fascinerande helhet.
Leifs högst privata och personliga gestaltningskonst har gett oss en parallellvärld varifrån vi kan betrakta oss själva och vår egen världs mirakel och tillkortakommanden.

 

Knutte Wester
Kulturstipendium för år 2013 på 250 000 kronor

Knutte Wester skildrar samhällets otillräckligheter genom att arbeta tillsammans med människor som på olika sätt drabbats av systematisk orättvisa. Ofta inleds Westers projekt med att han flyttar sin verksamhet till en plats där individer lever långt borta ifrån en medial radar, som barnhem eller flyktingförläggningar. Väl på plats bjuder han in till en öppen ateljéverksamhet där skapandeprocessen sker i tätt samarbete med de människor som verken sedan handlar om. På så vis skapas en plattform där de som sällan blir hörda får en röst; de är flyktingbarn, asylsökande eller barnhemsbarn.

Knutte Westers konstnärskap är helt färgat av deras berättelser och livsöden. Genom dem belyser han vikten av att lämna avtryck. Wester blottlägger spåren som blir kvar när en människa, frivilligt eller ofrivilligt, lämnar en plats.

Knutte Wester (född 1977) är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och har deltagit i flera grupp- och separatutställningar, bland annat i Moskva, Johannesburg, Gdansk, Stockholm, Västerås och Linköping.

 

Carl-Axel Valéns stiftelse delade i mars 2013 ut 150 000 kr till konstnär Cajsa von Zeipel

Stiftelsens motivering 
Carl Axel Valéns stiftelse har tilldelat konstnär Cajsa von Zeipel Peter Dahls stipendium, för att hon med sina storskaliga skulpturer ifrågasätter och blottlägger existerande samhälleliga fenomen. Hennes skulpturer, som bär referenser till 1800-talets realistiska och klassiska skulpturtradition, är placerade i en helt ny kontext som utmanar rådande maktstrukturer. Här finns inga mytiska eller historiska hjältefigurer utan unga sårbara kvinnor och män involverade i ett psykologiskt spel kring individens identitet, osäkerhet, kaxiga självsäkerhet, lust och girighet. Med dessa figurer, skulpterade i frigolit och täckta med gips, i ett överdimensionerat format, skapar hon ett omvänt hierarkiskt förhållande mellan objekt och betraktare. Hon synliggör en rådande ungdoms- och subkultur och ger ingångar till samtal om makt, genus och identitet. Cajsa von Zeipels konstnärliga arbete bryter ned det traditionella och skapar ny mark för ny kunskap och förståelse. 

Cajsa von Zeipel
Cajsa von Zeipel är född 1983 i Göteborg, numera bosatt och verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och tilldelades Stena A Olssons kulturstipendium förra året. Hennes skulpturer väcker känslor och uppmärksamhet, inte minst den offentliga utsmyckning som invigdes 2012 vid shoppinggallerian Mood i Stockholm. Hon medverkade även i den senaste internationella skulpturbiennalen i Borås. Under perioden 23 mars till 19 maj 2013 visade Eskilstuna konstmuseum en separatutställning med Cajsa von Zeipel.

 

Märit Runsten

 

Frida Fjellman, konsthantverkare och 2010 års mottagare av Erik Höglunds stipendium om 75.000 kronor. Stipendiet delades ut av Carl-Axel Valéns stiftelse.

Stipendiet kan inte sökas utan styrelsen utser stipendiater. Frida Fjellman har fått Erik Höglunds stipendium för att hon enligt stiftelsens ordförande Jarl Hellichius "vågar ifrågasätta dagens stilideal. [...] Hon letade tidigt efter sin egen väg. Det ledde fram till naturalistiska och dekorativa objekt infogade i lustfylld miljö i spännande landskap". (Eskilstuna-Kuriren 29 maj 2010)    

Frida Fjellman mottog stipendiet under en ceremoni vid Boda glasbruk den 1 juni 2010. Frida Fjellman är bosatt och verksam i Stockholm. Hon utexaminerades från Konstfack (institutionen för Keramik & Glas) 1998. Hon har även studerat glas och ljus vid Pilchuck School of Glass i Seattle (2004). Hon är en av medlemmarna i den konsthantverksbaserade designgruppen We Work in a Fragile Material. Hon finns representerad på museer i såväl USA, Sverige och Danmark och har gjort ett flertal offentliga uppdrag i Sverige.

 

 

Moment - åtta svenska grafiker

Utställningen Moment - åtta svenska grafiker  har kommit till tack vare Carl-Axel Valéns stiftelse, som bildades 2006 och har sitt säte i Eskilstuna och ett nära samarbete med Eskilstuna konstmuseum.

Stiftelsen delar ut fyra olika stipendier varav Jordi Arkös grafikstipendium är ett av dem. Detta är första gången som stipendiet delas ut. Det går till åtta grafiker verksamma i Sverige och i samband med det visar Eskilstuna konstmuseum denna utställning.

Medverkande konstnärer och stipendiater 

Nina Bondeson Urban Engström Alexandra Kern Fredrik Lindqvist
Minako Masui Gunnar Nehls Jenny Olsson John Rasimus


Utställningen pågick 30 oktober 2010 - 9 januari 2011  på Eskilstuna konstmuseum

 

Astrid Sylwan fick år 2011 Peter Dahls stipendium på 100.000 kronor

Styrelsen vid Carl-Axel Valéns stiftelse har beslutat att tilldela konstnär Astrid Sylwan, Stockholm, Peter Dahls stipendium på 100.000 kronor.

Stiftelsens motiv är hämtat från texten till Astrid Sylwans senaste utställnings-katalog ”Free-falling” författad av Björn Springfeldt, tidigare chef för Malmö konsthall och Moderna Museet:
"Min egen uppmärksamhet riktades på Astrid Sylwan när hon gick sista året på Konstfack. Den glädje och beundran man känner när man ser en ung målare i oceanen av tradition och samtid komma fram till sitt eget språk är svår att klä i ord. Jag vill bara hoppas att hon kan bibehålla sitt mod och att allt fler får upp ögonen för hennes måleri."

Astrid Sylwan kommer att tillbringa en månad i New York tack vare stipendiet. Sylwan är född 1970, bor och arbetar i Stockholm. Hon gick ut Konstfack 2005 och fick samma år det prestigefyllda Baertlingstipendiet.

 

Textilkonstnär Synnöve Pohjola Jensen har i december 2007 mottagit 30.000 kronor ur Åsa Bengtssons stipendium i Carl-Axel Valéns stiftelse.

Synnöve Pohjola Jensen är bosatt och verksam i Eskilstuna. Hon har en magisterexamen i textil från Konstfack, Stockholm, år 2003. 

Stiftelsens motivering
"En viktig inspirationskälla i Synnöve Pohjola Jensens skapande är naturen. Skog, vatten, mossa, insekter mm omvandlas av konstnären till såväl lekfulla som poetiska verk. Hennes utpräglade förmåga att se möjligheter i samverkan mellan olika material, effektfull belysning och mänsklig aktivitet, tex dans, är sällsynt. Dessa möten där textil, belysning, dans och eller vatten möts och ömsesidigt lyfter varandra är själva grunden för minnesrika konstupplevelser."

 

Glaskonstnärerna Elisabeth Henriksson och Paul Grähs får 100.000 kronor som de första Erik Höglundstipendiaterna

Det första stipendiet ur Carl-Axel Valéns stiftelse tilldelades den 12 april 2007 Elisabeth Henriksson och Paul Grähs under en ceremoni vid Eskilstuna konstmuseum. Båda är glaskonstnärer och bosatta i Arboga. De tilldelas 100.000 kronor ur Erik Höglunds stipendium att delas lika mellan de båda konstnärerna.

Stiftelsens motivering 
"Paret Elisabeth Henriksson och Paul Grähs har såväl under studietiden på Konstfack i Stockholm som åren därefter visat prov på en vilja att utforska glasets dolda möjligheter. Med stor kreativitet och experimentlust har de, var för sig, sökt nya vägar för att avlocka glaset dess inneboende hemligheter. I den gemensamma glashyttan har konstnärerna goda möjligheter att i en kontinuerlig dialog testa idéer och praktiskt pröva sig fram. Arbetet har för dem båda lett fram till objekt som är laddade med skön magi."

Stipendiet ska användas till utbildning vid Pilchuck Glass School i Seattle, USA.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna konstmuseum
Öppettider

Måndag STÄNGT
Tisdag–fredag 11.00–16.00
Lördag–söndag 12.00–16.00

Kontakt

016-710 13 69
Skicka e-post
016-14 83 79