MENY
Eskilstuna kommun

Elin Magnusson

Exempelbild

Skogen behöver att jag ser den
18 mars - 7 maj

Djur i eller ur synk med den omgivande naturen är återkommande i Elin Magnussons arbete, men det som gestaltas är ofta något högst mänskligt. I utställningen Skogen behöver att jag ser den har en liten fågel vid namn nattskärran en central roll. Äldre folktro säger att fågeln var hamn för döda människors själar och i likhet med andra nattaktiva fåglar har hon förknippats med mörka makter. Arten lämnade hennes barndoms skogar för 30 år sedan och i videon som delar fågelns namn, försöker konstnären att åter finna den. Sökandet blir en hyllning till mörkret, till det som gör ont och det som till stor utsträckning utgör livet men som vi allt för ofta vänder ryggen.

I videon, som visas i utställningen, samlar konstnären på fjädrar med förhoppning att de ska vara nattskärrans, i en slags vilja att fysiskt hålla mörkret i handen. Fjädrarna har senare utgjort materialet till bilder av speglade skogsvyer. Om landskapsmålningar är en typ av distanserade studier av en omgivning så beskrivs Magnussons kollage hellre som porträtt då skogen är en vän som konstnären studerar och resonerar med.

Det finns ett genomgående stråk av kritik i Magnussons verk där personliga erfarenheter möter skavande normer.
I utställningen Skogen behöver att jag ser den, som innehåller både video, skulptur, tavlor och installation, tycks hon utmana allas vår trygghetsvurm genom att uppmana till irrfärder. Magnusson blottlägger den inre konflikt som präglar människor som känner en plikt att ifrågasätta det invanda. Parallellt med ansvaret att betvivla makten och vanemässiga mönster, som bara gynnar den starke, så lockar tanken om en inre ro.Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Ebelingmuseet

Konstmuseum i Torshälla.

Öppettider

Onsdag-söndag 12.00-16.00.

Postadress

Ebelingmuseet, Brogatan 13, 644 32 Torshälla