MENY
Eskilstuna kommun

Kristin Larsson

Kattguld av Kristin Larsson

Kattguld av Kristin Larsson

Stipendieutställning
11 oktober - 25 oktober
Vernissage den 11 oktober kl 12 -16. Invigning kl 13.

Stipendiet från Föreningen Ebelingmuseets vänner delas ut för andra året i rad till målgruppen ung konstnär med Sörmlandsanknytning och tilldelas i år glaskonstnären Kristin Larsson.

I projektet Kattguldet har Kristin Larsson utforskat förhållandet mellan glas och tenn och hur dessa material kan användas för att forma, omforma och förhöja varandra. Hon inspireras av arkeologiska och naturhistoriska fynd som får oss att reflektera över vår korta existens på jorden och spåren vi lämnar efter oss, samt hur dessa förstås av efterkommande generationer. Namnet Kattguldet är taget ifrån mineralen pyrit som även kallas kattguld, glimmer eller ”fools gold” på engelska. Den påminner om människans besatthet av att leta i marken efter skatter och hur vi gräver oss djupare och djupare efter råvaror till vår oändliga konsumtion. Liksom kattguldet efterliknar hennes skulpturer någonting dom inte är. Ting som ser ut som skatter från en annan tid, värld och verklighet som hittats någonstans mitt i sin uppbyggnadsfas eller nedbrytningsprocess.

En återkommande metod i Kristin Larssons praktik är att blanda glas med metaller, ofta koppar, brons eller tenn. På så vis utmanas hantverkstraditionen inom glas, och sammanförandet av material leds till att nya uttryck hittas. Lekfullheten är viktig och att experimentera och pröva sig fram med materialen är centralt i hennes arbetssätt. Kristin Larsson använder sig ofta av ett historiskt perspektiv för att förstå sin egen samtid.

På Ebelingmuseet presenteras nu delar av projektet Kattguldet.

 

Kristin Larsson är född och uppvuxen på den Sörmländska landsbygden utanför Gnesta. Hon började sin konstnärliga bana som glaskonstnär när hon som 15-åring började sommarjobba på Skeppsta Hytta utanför Gnesta. Kristin Larsson har därefter studerat på Kosta glasskola samt arbetat som glasblåsare i bl.a. Danmark, USA och Österrike. Hon har en kandidatexamen från Keramik och glasprogrammet på Konstfack samt en masterexamen från masterprogrammet Craft! från år 2019.
Studerar nu vid Research Lab på Konstfack.


Vi följer rådande restriktioner och ser till att alla kan hålla ett säkert avstånd till varandra och få en så bra upplevelse som möjligt!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Ebelingmuseet

Konstmuseum i Torshälla.

Öppettider

Onsdag–söndag 12.00–16.00.

Postadress

Ebelingmuseet 631 86 Eskilstuna