Nicholas Blomberg

Stipendieutställning
27 oktober - 10 november
Vernissage 27 oktober kl 12 -16.
Invigning och stipendieutdelning kl 13

Föreningen Ebelingmuseets vänner har under året instiftat ett stipendium som tilldelas en ung Sörmlandskonstnär. Vi får på museet nu träffa årets stipendiat Nicholas Blomberg (f. 1995) och ta del av några av hans verk.

Nicholas är född och bosatt i Eskilstuna. Studerar sitt andra år på konstutbildningen vid Eskilstuna Folkhögskola, inriktning mot keramik.

I utställningen ser vi ett antal keramiska verk där flertalet bär titeln Ytskrapare. Formerna till dessa liknar Nicholas vid koraller eller någon sorts undervattensväxt. Men referenser görs även till arkitektoniska skapelser.

Juryns motivering lyder:
Nicholas Blomberg visar i sina keramiska verk och teckningar på en stark känsla för en stilren form. Hans keramik och teckningar är vackra, samtidigt som det finns något mörkt och suggestivt i dem, vilket väcker nyfikenhet hos betraktaren. Det finns en berättelse i verken, de är inte bara yta och form. Genom sina verk visar Blomberg på en spännande potential för en fortsatt konstnärlig bana.

Maria Hallberg, Enhetschef Eskilstuna konstmuseer
Lars-Erik Wahlberg, Region Sörmlands konstkonsulent