MENY
Eskilstuna kommun

Jörgen Svensson

20 maj - 20 augusti

Konstnären Jörgen Svensson anses vara en pionjär inom den socialpolitiska projektkonsten. Flera av hans stora projekt i samhällsrummet har blivit både stilbildande och omtalade. Bland annat organiserade han år 2000 Public Safety i Skoghall, med flera internationella samtidskonstnärer. Projektet resulterade sedan i en TV-dokumentärfilm. Jörgen Svensson har dessutom arbetat med rumsinstallationer, böcker, film, foto och musik. Han har även verkat som curator. 1995 var Jörgen Svensson rådgivare åt dåvarande kulturminister Margot Wallström och åren 1996-2000 var han professor på Konsthögskolan Valand i Göteborg och mellan åren 2002 -2006 professor vid konstakademien i Trondheim. Likt många andra konstnärer började han som målare. Till skillnad från vad många tror har han under alla år fortsatt att måla men på ett annat sätt.

Det mesta i Jörgen Svenssons konstnärskap kretsar kring hans uppväxt i en liten värmländsk bruksort. Det var en bruksort i förvandling och många i Jörgens generation gick under i droger och missbruk.. Inom måleriet sökte sig Jörgen Svensson redan i början av 1990-talet tillbaka till sina rötter som inom det estetiska handlade om konsthantverk. När Jörgen Svensson började använda kanyl istället för pensel föll mycket på plats. Parallellt med de stora projekten har hans arbete i ateljén dominerats av ett måleri som närmast liknar broderi. Det har dock sällan visats.

Innehållet i hans bilder präglas av samma frågeställningar som finns i flera av projekten, nämligen hur människor förhåller sig till varandra och sin omgivning. Där finns också intresset för vardagens absurditeter. Både hans projekt och bilder kan upplevas som humoristiska men bottnar alltid i den existentiella frågan vad det innebär att vara människa i vår tid.

Jörgen har precis avslutat ett stort konstprojekt om yttrandefrihet där flera internationella konstnärer samt tolv kranskommuner till Göteborg varit inblandade. Han arbetar också med en stor skulptur/fontän för Mjölbys kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Ebelingmuseet

Konstmuseum i Torshälla.

Öppettider

Onsdag–söndag 12.00–16.00.

Postadress

Ebelingmuseet 631 86 Eskilstuna