MENY
Eskilstuna kommun

John Rasimus

i.e
18 mars - 7 maj

Till utställningen på Ebelingmuseet ”i.e” har John Rasimus jobbat med flertalet lastpallar (träsnitt) som placerats ut på golvet. Ovanpå lastpallarna ligger högar av grafiska upplagor och provtryck, men även kartonglådor med texten Export/Import, där vissa lådor är fyllda och andra tomma. På väggen finns den klassiska Ikea-konsolen, även den tryckt med träsnittsteknik. Ovanpå hyllplanen finns grafik som vikts till former av tändsticksaskar, burkar och cigarettpaket, som efterlämningar av hantverksmän som tagit en rökpaus och lämnat skräpet på hyllan för att gå på lunch. Till sina tryck använder Rasimus MDF-skivor som han gör stämplar/ träsnittsklichéer av. MDF-klichéerna finns ofta med i utställningarna som tvådimensionella skulpturer hängande eller monterade på vägg.
Inför framtagandet av ett träsnitt blir det många skisser och teckningar. Rasimus tecknar sedan upp motivet med kol på MDF-skivan, sågar ut motivet och bearbetar det med traditionella träsnittsverktyg och linoleumkniv. Han målar duken och klipper ut schabloner för att bättra på målningen med sprayfärg på akrylmåleriet där sedan träsnittet kommer att appliceras.

Rasimus träsnitt sträcker sig ofta till formaten 2.50x 2.40 meter och då tryckta på bomullsduk, men han trycker även på papper och då formaten är mindre. Hans utställningar kan betecknas som installationer där träsnittsbaserade konstverk tar sig olika former… träsnitt viks till olika objekt som lastpallar, plankor, oljedunkar, tändsticksaskar,kartonglådor, gitarrförstärkare, burkar och böcker etc.

Konsten blir en slags filmisk scenografi och efterlämnad rekvisita. Skräphögar i sig kan vara intressanta och säga en hel del om pågående verksamhet eller någon som hänt. Saker av värde har kastats och förlorat sitt värde. För en arkeolog kan en skräphög vara rena rama informationsuppslaget om en svunnen tid där värdet inte längre är ekonomiskt utan kunskapsmässigt. Om en skräphög ställs ut på ett museum så ses den mer formmässigt där loggor, text och form blir betydelsefullt , sådant du inte ser annars utan bara passerar. Skräp ses som saker utan värde, men vad händer när man gör träsnitt/måleri och en bestämd upplaga av skräpet, då får skräphögen plötsligt ett värde, kanske ett högt penningvärde och du måste betrakta ”skräphögen” med nya ögon.

Rasimus utställningar rymmer många gånger hela den kreativa processen där allt ifrån teckningarnas utkast till färdiga målningar och skulpturer ingått.Teckningarna blir till animationer och träsnittstryck viks till objekt.

i.e. är förkortning av latin id est och översätts på engelska till ”that is”, eller svenska ”det vill säga”.Eller för att göra det enkelt så kan man se ”i.e” som en förkortning av Import/Export…


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Ebelingmuseet

Konstmuseum i Torshälla.

Öppettider

Onsdag–söndag 12.00–16.00.

Postadress

Ebelingmuseet 631 86 Eskilstuna