MENY
Eskilstuna kommun

För skolan på Ebelingmuseet

Program för skola, fritids och förskola.

Välkommen att besöka Ebelingmuseet med din klass och låt museet bli ert rum för konst och lärande. Utställningarna kan användas ämnesöverskridande mellan ämnen. Ebelingmuseets vision är att alla oavsett förkunskaper, kapacitet, ålder eller bakgrund ska ha tillgång till konsten och känna sig välkomna på museet. Vi sätter den kreativa processen i fokus, genom konsten kan man se inåt sig själv men också ut i omgivningen.

Det bokningsbara programmet utgår dels ifrån de tillfälliga utställningarna och kommer därför att förändras under terminens gång, men vi kan också skräddarsy programen efter gruppens önskemål. Kontakta museets pedagog ifall du har någon fråga eller vill boka in din grupp

Vi arbetar med pedagogiska visningar där besökarens upplevelser sätts i centrum, kontpedagogen ger ingångar till teman som styr samtalet och diskussionen. Eleverna deltar i diskussioner, gruppövningar eller kreativa aktiviteter i vår verkstad.

Vi kan ta emot ca 30 elever åt gången, men mindre grupper är att rekommendera. Välkommen att boka visning!

Visningar för skola:
Program för skolor, fritids och förskolor inom Eskilstuna kommun är kostnadsfritt .

Vi tar gärna emot grupper från skola, fritids och förskolor utanför Eskilstuna kommun. För visning/workshop debiteras 300 kr/timme.

För bokning kontakta museets konstpedagog, 072-145 1767, hanna.svensson5@eskilstuna.se

Från Pedagogiken på Ebelingmuseet

Bokningsbart program

Det bokningsbara programmet på Ebelingmuseet utgår dels ifrån de tillfälliga utställningarna och det programmet kommer att förändras när utställningarna byts ut. Det finns också möjlighet att arbeta med samlingen.

 

Bokningsbart program för hösten 2017: 

2 september - 29 oktober

Visning och workshop kring Emelie Otterbecks utställning Lux
Emelie Otterbeck är en yrkesutbildad fotograf som är bosatt i Torshälla. Hon är intresserad av att arbeta med ljus, färg och form. Till utställningen på Ebelingmuseet har hon undersökt hur ljuset bryts genom prismor. Vi ser utställningen och inspireras till eget skapande med hjälp av ljus och prismor.

Dag och tid efter överenskommelse
Tidsåtgång: Ca 1,5 timme

11 november - 7 januari

Visning och workshop kring Linda Bäckströms utställning Linda Bäckström arbetar framförallt med stora skulpturer med inspiraton från den nordamerikanska kulturen. Skulpturerna rör frågor kring makt, materialitet och symbolik. De arbetas fram i fogskum med tygformer som i processen expanderar, antar nya former och utmaningen blir att tämja materialet. Vi ser utställningen sedan gör vi egna skulpturer i konstverkstaden.

Dag och tid: enligt överenskommelse
Tidsåtgång: Ca 1,5 timme

 

Hela terminen:
Hej museet! - Upplev museet och samlingen.

Ett första möte med Ebelingmuseet. Visningen bygger på aktiv dialog med elever om vad de ser och upplever i mötet med museet som plats och konstverken. Vi börjar visningen med att prata om vad ett museum är för plats. Vad händer inne i byggnaden? Vem var Allan Ebeling? Vilka verk fastnar eleverna för och hur tolkar de konstverken. Vilka frågor väcker verken hos dem? Konstpedagogen ställer frågor och erbjuder olika verktyg för att öppna upp berättandet om konsten som vi ser. Målet med visningen är att sätta elevernas upplevelse i fokus och att de aktivt deltar i samtalet och genom detta utvecklar sina kommunikativa och begreppsliga förmågor.

Vi avslutar i verkstaden där vi lär känna nya tekniker och material kopplade till utställningen.

Dag och tid: enligt överenskommelse
Tidsåtgång: Cirka 1,5

Konstvandring i Holmbergsparken

Följ med och upptäck några av de offentliga konstverken i Holmbergs­parken. Vad är ett offentligt konstverk? Varför finns de? Vad är det för material? Vad föreställer de? Vandringen tar ca 45 min.

Kan kombineras med workshop i konstverkstaden efteråt. Då funderar vi på hur ett offentligt konstverk skulle se ut om vi själva fick bestämma och vi gör modeller av skulpturer i olika material.

Dag och tid: Enligt överenskommelse
Tidsåtgång konstvandring + workshop ca 1,5 timme

Visning på lätt svenska
På enkel svenska pratar vi om ett konstverk. Vi sätter ord på vad vi ser genom att beskriva vad verket föreställer, vad som händer, vilka färger vi ser, vilken årstid och vilket väder det är osv. Vi pratar också om hur bilden berör oss: om vi blir glada, ledsna, längtande eller något annat när vi tittar på bilden.

I verkstan arbetar vi kreativt med något tema som vi tagit upp under visningen och med passande material

Dag och tid: enligt överenskommelse
Tidsåtgång: Cirka 1,5 timme

Från Knyt ihop!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Hanna Svensson
Konstpedagog, Ebelingmuseet