MENY
Eskilstuna kommun

Bergströmska gården

bergströmska gården

Torshälla hembygdsmuseum, Bergströmska gården, är ett fint exempel på hur gårdarna i Torshälla kunde se ut under 1700-talet. Gården klarade sig från den stora stadsbranden 1798 och är idag ett av få hembygdsmuseer som är byggd på plats. År 1843 förvärvades gården av Johan Petter Bergström vars efterlevande skänkte gården till Södermanlands hembygdsförbund år 1954. Här finns olika samlingar bevarade.

Öppettider

Under juli öppet tisdagar, torsdagar och lördagar 13.00-16.00.

Övriga året öppet torsdagar 13.00-16.00. (stängt december och januari).

Under juni - augusti bedrivs en omfattande programverksamhet med hantverk, musik, allsång, växtmarknad, tunnbrödsbakning m.m.  Bergströmska gården har också en permanent textilutställning.

Kort historik

Torshälla hembygdsmuseum, Bergströmska gården, är ett fint exempel på hur gårdarna i Torshälla kunde se ut under 1700-talet. Gården klarade sig från den stora stadsbranden 1798 och är idag ett av få hembygdsmuseer som är byggt på plats. Gården har inte ändrats mycket exteriört sedan den uppfördes.

Den förste kände ägaren till gården var rådmannen Petter Ståhl enligt handlingar från 1751. Det har funnits flera ägare under åren fram till 1843 då gården förvärvades av inspektören och bankiren Johan Petter Bergström, i vars släkt den sedan kom att finnas över ett sekel.

År 1954 skänkte de efterlevande gården till Södermanlands hembygdsförbund som i sin tur överlät den till Torshälla stad. Idag är det Eskilstuna kommun som äger gården.

År 1988 inredde Eskilstuna museer tre rum med tidstrogna möbler, tapeter och andra inventarier. Detta kunde man göra tack vare gamla fotografier samt den bouppteckning som upprättades 1892 efter Johan Petter Bergströms död. På Bergströmska gården finns även samlingar efter bl.a. Georg Nyström.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Bergströmska gården
Öppettider

Under juli öppet tisdagar, torsdagar och lördagar 13.00-16.00.

Övriga året öppet torsdagar 13.00-16.00. (stängt december och januari).

Aktuella evenemang