Finland 100 år – jubileumsvecka i Eskilstuna!

Fatboy är ett av de band som dyker upp på Lokomotivet 9 december. Foto: Johan Bergmark

I år fyller Finland 100 år som självständig nation. I Eskilstuna har det firats med olika aktiviteter under hela året. Nu är det dags för firandets höjdpunkt – jubileumsveckan med bland annat teater och flera konserter!

Jubileumsveckans program:

Söndag 3 december 16.00, Eskilstuna Teater
Finsk teater: Händelser under resans gång
Amatörteater i samarbete med lokala finska föreningar och körer i Eskilstuna. Tillbakablick på Finlands och sverigefinländarnas historia.

Onsdag 6 december
Självständighetsdagen i Eskilstuna
12.00 Torshälla kyrka

Tvåspråkig gudstjänst
Biskop Johan Dalman medverkar.

12.00 Scenkonst Sörmland, Eskilstuna
Lunchkonsert med Finska 4:an
120 kronor inklusive kaffe med fralla.

13.00 Suomitupa/Finnstugan Årby, Eskilstuna
Självständighetsdagsfika

19.00 Klosters kyrka
Konsert med Eskilstuna symfoniorkester
Jubileumskonsert i samarbete med Eskilstuna symfoniorkester, Svenska kyrkan i Eskilstuna och Eskilstuna kommun. Solohornist Markus Maskuniitty och organist Terhi Aho. Biskop Johan Dalman medverkar, liksom representanter från Eskilstuna kommun.

Onsdag 6 december 15.00 och 18.30, Biostaden Rio
Okänd Soldat
Nya filmen Okänd soldat visas. Filmen är baserad på en bok av Väinö Linna och har varit en stor publiksuccé i Finland. Regissör är Aku Louhimies. Biljetter 125 kronor köps på Rio.

Torsdag 7 december 18.30, Biostaden Rio
Okänd Soldat

Fredag 8 december 9.30-10.30, Stadsbiblioteket
FredagsFika
Tema finska krigsbarn.

Lördag 9 december 19.00-01.00, Lokomotivet
Musikfest med Fatboy med flera
Jubileumsveckan avslutas med en fest på Lokomotivet. Olika band medverkar – Fatboy (bilden), Suomirokkia by Teaterorkester, Satu, Taru & R.T. Pajunen Band och Suomirokkia/Finsk rock med Teaterorkester feat. Ismo Waronen. Dessutom blir det karaoke och servering.

Till och med 25 februari, Eskilstuna stadsmuseum
Arvet och Finland – tusen sjöarnas land 100 år
Utställningen Arvet, i samarbete med Sverigefinska arkivet, samt utställningen Finland – tusen sjöarnas land 100 år, i samarbete med Sverigefinska skolan i Eskilstuna och finska modersmålslärare och pedagoger i Eskilstuna kommun.

Eskilstuna kommuns kontaktcenter.

Besök måndag-torsdag 07.45-16.30