MENY
Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommuns musikpris

Eskilstuna kommuns musikpris delas varje år ut till en person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen, med särskild inriktning på den breda populärmusiken.

Årets jury består av Marie Svensson ordförande kultur- och fritidsnämnden, Mats Widelund områdeschef kultur kultur- och fritidsförvaltningen, Bosse Lundkvist kulturutvecklare, Åsa Andersson biträdande rektor Kulturskolan, Anette Pallhed kommunikationschef kultur- och fritidsförvaltningen, Lena Sjöberg initiativtagare samt förra årets pristagare Inga-Lill och Ola Sjönneby.

Eskilstuna kommuns musikpris är på 10 000 kronor samt en konstnärlig gåva. Musikpriset delas ut i december.

Sista dag att nominera är 18 oktober 2020.

Mottagare av musikpriset 2019

Eskilstuna kommuns musikpris 2019 delades ut till Inga-Lill och Ola Sjönneby

Inga-Lill och Ola Sjönneby

Inga-Lill och Ola Sjönneby

Juryns motivering lyder:

På sin egen scen sätter de upp fantastiska musikaliska äventyr, de komponerar, arrangerar och inspirerar. Var och en för sig och tillsammans är de bevis på att personligt engagemang, kunnande och drivkraft kan bära långt – kanske hur långt som helst.

Tillsammans har de det genuina intresset för att utveckla och bredda kulturlivet. Hon som körledare, psalmskrivare, kantor, flöjtist och ackompanjatör. Han som kapellmästare, kompositör, arrangör, trumpetare och brassbandsledare. Tillsammans förverkligar de också sin dröm om att skapa en helt ny kulturscen. Kulturhuset Tandla Skola är idag en etablerad plattform för musikaliska möten, utställningar och samtal. Här ryms allt från småskaliga jazzkonserter med lokala band till konserter med internationellt kända artister liksom opera och egenskriven musikal.

Med samarbete, samspel och kulturglädje som ledord skapar Inga-Lill och Ola nya kulturella upplevelser för en bred publik – vilken tur att ni finns just här i Eskilstuna.

Tidigare pristagare

2019 - Inga-Lill och Ola Sjönneby
På sin egen scen sätter de upp fantastiska musikaliska äventyr, de komponerar, arrangerar och inspirerar. Var och en för sig och till­sammans är de bevis på att personligt engagemang, kunnande och drivkraft kan bära långt.

2018 - Scenknuten
Scenknuten har satt ett betydande avtryck i Eskilstunas musik- och nöjesliv i sju decennier och kommer säkerligen fortsätta lika länge till.

2017 - Stefan Wistrand
Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgestalt för den improviserade musiken, inte bara på scen utan också som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna.

2016 - Rolf Hammarlund
Han är musikjournalist och en sann musikälskare som brinner för popmusiken. Han har ägnat sitt liv åt musik sedan 60-talet och bland annat jobbat som musiklärare och med egna band. Om han är lite av en doldis för gemene man, så är han verkligen en kändis bland människor som har koll på musik. Det han inte kan om pop är förmodligen inte värt att veta.

2015 - Micke Byström
Han är en frontperson utan att själv alltid inta frontposition. Han är en del i flera innovativa och nyskapande projekt i Eskilstuna som gjort bestående avtryck och intryck. Med en sällsynt förmåga att bryta gamla konventioner, tänka nytt och vara modig skapar han vattenhål för både musiker och publik dit folk vill återvända för att söka samvaro och identifikation.

2014 - Anni-Frid Lyngstad
En ung tjej från Torshälla som nådde den musikaliska stjärnhimlen och blev en idol för miljontals fans över hela världen. Hennes klockrena röst med jazzfeeling passar till hela den tidlösa genrebredden; dansband, jazz, visa, rock, pop, disco, schlager, europop...

2013 - First Music och Hammar Musik
Som representanter för musiknäringen har de båda musikföretagen i flera decennier varit ryggraden i Eskilstunas musikliv. De har skapat förutsättningar för andra att lyckas.

2012 - Patrik Kolar
En kulturarbetare i ordets bredaste mening med stort hjärta för Eskilstuna och han förgyller musikutbudet som konsertarrangör på stadens fina arenor.

2011 - Tikkle Me
Symboliserar en ny generation eskilstunamusiker med starkt eget sound och stor potential. De står upp för sin sak och för sina budskap samtidigt som de bryter gränser och skapar nya perspektiv.

2010 - Josef Makdesi
I mer än 20 år har Josef varit en drivande kraft i Eskilstunas blues- och nöjesliv. Med själ och hjärta har han oförtröttligt kämpat för sin kulturgärning - att föra bluesen vidare till nästa generation.

2009 - Uppehåll 350-årsjubileum

2008 - Wildfire Willie and the Ramblers
Deras outsinliga engagemang för rockabillyn har gjort att de idag är välkända stjärnor i rockabillykretsar över hela världen.

2007 - Cecilia Ringkvist
Cecilia besitter en av Sveriges främsta blues- och rockröster. Hon är en av eldsjälarna i Eskilstunas musikliv och en tongivande aktör; sångerska, låtskrivare, fältartist, körrepetitör, musikpedagog, musikalisk ledare och bandledare.

2006 - Christer Lindarw
Christer har gjort dragshowen folkkär. Som god eskilstunaambassadör ser han till att After Dark kan ses på hemmaplan. Erkänd kläddesigner och schlagersångare.

2005 - Johan Bokström
Johans insatser för musiklivet har bidragit till ökat musikintresse och ökad musikkunskap bland både företag och unga. Han har engagerat sig i rockbandstävlingen Cult och festivalen Sommarens sista Suck.

2004 - Pain of Salvation
Eskilstunas i särklass mesta musikexport, Kent inräknat, fick priset för framgångsrikt nyskapande inom den progressiva hårdrocken.

2003 - Heikki Kiviaho och Jörgen Wall
Ett av musiksveriges absoluta radarpar som tillsammans och var för sig blivit ett begrepp; som musiker, som artister samt som producenter och tekniker.

2002 - Grand Prix/Blå
Blå är en otraditionell nattklubb som på ett unikt sätt kombinerar stora nationella akter med det lokala kulturlivet.

2001 - Alar Suurna och Douglas Carr
Alar och Douglas är erkända och välrenommerade låtskrivare och producenter i svensk musiknäring som startat sina karriärer i Eskilstuna.

2000 - Peter Torsén
Peter har lyckats med konststycket att kombinera en personlig musikkarriär med ett stort ambassadörsskap för Eskilstuna.

1999 - Frida & Dansbandet
Bandet är en god representant för dansbandskulturens långa traditioner i Eskilstuna - i högsta grad en levande vardagskultur.

1998 - Eskilstuna Jazzklubb
Jazzklubben har satt Eskilstuna på den svenska och internationella Jazzkartan.

1997 - Kent
Kent från Eskilstuna - självskriven mottagare av det första musikpriset. Kent symboliserar musikens betydelse för en ort, för utövarna och för publiken. Sedermera Sveriges största rockband.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Bosse Lundkvist
Kulturutvecklare