MENY
Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommuns musikpris

Eskilstuna kommuns musikpris delas varje år ut till en person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen, med särskild inriktning på den breda populärmusiken.

Scenknuten får Eskilstuna kommuns musikpris 2018

Scenknuten

Från Scenknutens uppsättning av musikalen Fame. Foto: Tommi Rotonen

Juryns motivering lyder:

Operetten Kyska Susanna skulle bli en av deras största succéer med biljettköer som ringlade långa utanför teaterlokalen och som skapade internationell uppmärksamhet. Året var 1951 och den ryska tidningen Pravda illustrerade en artikel som handlade om svåra hungerproblem i Sverige med en bild från… biljettkön till Kyska Susanna. Fake news, redan på den tiden.

Men nu skriver vi 2018 och det är musikalen Fame som är årets Success news.

Artistföreningen Scenknuten bildades 1945 när elva teaterentusiaster träffades på Frimurarhotellet i Eskilstuna för att bilda en kamratklubb för scenarbetare. Och sedan har det bara rullat på. Under 73 år har föreningen roat publiken med revy, sång- och folklustspel, operetter, talpjäser, barn- och ungdomsteater och musikaler.

Föreningen som består av idel professionella amatörer har växt till en livskraftig sammanslutning med ett hundratal medlemmar. Här finns rum att utvecklas för unga talangfulla nytillskott tillsammans med välkända scenstjärnor. I den här plantskolan fostras sångare och dansare, här finslipas på tal och mimik, här utvecklas nära relationer och vänskapsband. Det är vanligt folk som gör underhållning för vanligt folk som visar sin uppskattning genom att se till att många uppsättningar går för utsålda hus.

Scenknuten har satt ett betydande avtryck i Eskilstunas musik- och nöjesliv i sju decennier och kommer säkerligen fortsätta lika länge till.

Årets jury består av Mona Kanaan ordförande kultur- och fritidsnämnden, Anette Pallhed kommunikationschef kultur- och fritidsförvaltningen, Lena Sjöberg, kommunstrateg kommunledningskontoret, Mats Widelund, områdeschef kultur kultur- och fritidsförvaltningen, Bosse Lundkvist, kulturutvecklare, Åsa Andersson biträdande rektor Musikskolan samt förra årets pristagare Stefan Wistrand.

Tidigare pristagare

2017 - Stefan Wistrand
Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgestalt för den improviserade musiken, inte bara på scen utan också som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna.

2016 - Rolf Hammarlund
Han är musikjournalist och en sann musikälskare som brinner för popmusiken. Han har ägnat sitt liv åt musik sedan 60-talet och bland annat jobbat som musiklärare och med egna band. Om han är lite av en doldis för gemene man, så är han verkligen en kändis bland människor som har koll på musik. Det han inte kan om pop är förmodligen inte värt att veta.

2015 - Micke Byström
Han är en frontperson utan att själv alltid inta frontposition. Han är en del i flera innovativa och nyskapande projekt i Eskilstuna som gjort bestående avtryck och intryck. Med en sällsynt förmåga att bryta gamla konventioner, tänka nytt och vara modig skapar han vattenhål för både musiker och publik dit folk vill återvända för att söka samvaro och identifikation.

2014 - Anni-Frid Lyngstad
En ung tjej från Torshälla som nådde den musikaliska stjärnhimlen och blev en idol för miljontals fans över hela världen. Hennes klockrena röst med jazzfeeling passar till hela den tidlösa genrebredden; dansband, jazz, visa, rock, pop, disco, schlager, europop...

2013 - First Music och Hammar Musik
Som representanter för musiknäringen har de båda musikföretagen i flera decennier varit ryggraden i Eskilstunas musikliv. De har skapat förutsättningar för andra att lyckas.

2012 - Patrik Kolar
En kulturarbetare i ordets bredaste mening med stort hjärta för Eskilstuna och han förgyller musikutbudet som konsertarrangör på stadens fina arenor.

2011 - Tikkle Me
Symboliserar en ny generation eskilstunamusiker med starkt eget sound och stor potential. De står upp för sin sak och för sina budskap samtidigt som de bryter gränser och skapar nya perspektiv.

2010 - Josef Makdesi
I mer än 20 år har Josef varit en drivande kraft i Eskilstunas blues- och nöjesliv. Med själ och hjärta har han oförtröttligt kämpat för sin kulturgärning - att föra bluesen vidare till nästa generation.

2009 - Uppehåll 350-årsjubileum

2008 - Wildfire Willie and the Ramblers
Deras outsinliga engagemang för rockabillyn har gjort att de idag är välkända stjärnor i rockabillykretsar över hela världen.

2007 - Cecilia Ringkvist
Cecilia besitter en av Sveriges främsta blues- och rockröster. Hon är en av eldsjälarna i Eskilstunas musikliv och en tongivande aktör; sångerska, låtskrivare, fältartist, körrepetitör, musikpedagog, musikalisk ledare och bandledare.

2006 - Christer Lindarw
Christer har gjort dragshowen folkkär. Som god eskilstunaambassadör ser han till att After Dark kan ses på hemmaplan. Erkänd kläddesigner och schlagersångare.

2005 - Johan Bokström
Johans insatser för musiklivet har bidragit till ökat musikintresse och ökad musikkunskap bland både företag och unga. Han har engagerat sig i rockbandstävlingen Cult och festivalen Sommarens sista Suck.

2004 - Pain of Salvation
Eskilstunas i särklass mesta musikexport, Kent inräknat, fick priset för framgångsrikt nyskapande inom den progressiva hårdrocken.

2003 - Heikki Kiviaho och Jörgen Wall
Ett av musiksveriges absoluta radarpar som tillsammans och var för sig blivit ett begrepp; som musiker, som artister samt som producenter och tekniker.

2002 - Grand Prix/Blå
Blå är en otraditionell nattklubb som på ett unikt sätt kombinerar stora nationella akter med det lokala kulturlivet.

2001 - Alar Suurna och Douglas Carr
Alar och Douglas är erkända och välrenommerade låtskrivare och producenter i svensk musiknäring som startat sina karriärer i Eskilstuna.

2000 - Peter Torsén
Peter har lyckats med konststycket att kombinera en personlig musikkarriär med ett stort ambassadörsskap för Eskilstuna.

1999 - Frida & Dansbandet
Bandet är en god representant för dansbandskulturens långa traditioner i Eskilstuna - i högsta grad en levande vardagskultur.

1998 - Eskilstuna Jazzklubb
Jazzklubben har satt Eskilstuna på den svenska och internationella Jazzkartan.

1997 - Kent
Kent från Eskilstuna - självskriven mottagare av det första musikpriset. Kent symboliserar musikens betydelse för en ort, för utövarna och för publiken. Sedermera Sveriges största rockband.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Anette Pallhed
Kommunikationschef, kultur- och fritidsförvaltningen