Vilstabacken blir högre!

Nu tar vi ytterligare ett steg i utvecklingen av Vilsta friluftsområde. Den 18 april tog kultur- och fritidsnämnden ett beslut som möjliggör en höjning av Vilstabacken med 10 meter. Arbetet kommer att göras tillsammans med föreningen Tunafors Sportklubb (TSK) och Eskilstuna-Strängnäs
Energi & Miljö (ESEM).

En höjning av Vilstabacken kommer att ge bättre förutsättningar för Eskilstunas invånare till utförsåkning än i dag. I kombination med en ny centralt placerad lift (år 2019) kommer backen att kunna utnyttjas mer effektivt och ge mer åkyta till både föreningsmedlemmar och
allmänheten. Genom höjningen kommer det finnas fler nerfarter för olika typer av åkning och säkerheten i backen ökas genom möjligheter att, när behov finns, separera allmänheten från träningsåkare. Det kommer även ge allmänheten möjlighet att använda backen samtidigt som Tunafors Slalom anordnar tävling.

Höjningen av Vilstabacken med cirka 10 höjdmeter gör att det blir en cirka 30 meter längre slalombana med 4-5 fler svängar och en storslalombana som är cirka 50-70 meter längre med 5-7 fler svängar än i dag.

ESEM bidrar genom att deponera rena massor uppe på backen. Dessutom har de tagit ett helhetsansvar för höjning, arbetsmiljö på plats och samordning. Arbetet kan pågå under en tvåårsperiod, beroende på tillgång på massor.

TSK kommer säkerställa utformningen av höjningen av backen så det blir plats för vändhjul och avstigning.

Vilstabacken och konstsnöspåret drivs av Eskilstuna kommuns kultur- och fritidsförvaltning tillsammans med Tunafors Slalom.

Flera förbättringar har redan gjorts i Vilsta friluftsområde. Några exempel:
Förbättringar av underlaget i motionsspåren, mountainbike-spår, nya spårmarkeringar, förbättringar och tillgänglighetsanpassning av ridled, LED-belysning i spår och backe, förbättrad och förstärkt konstsnöproduktion, ny pistmaskin, rullbandslift, snölekplats, hundlekpark, och konstverk i området.

En enklare väg till kommunens service och tjänster.

Öppet vardagar 7.30-17.00

Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla