MENY
Eskilstuna kommun

Eklångenbor söker sin historia

Av Mario Matteoni

Eklången karta

Eklången är en landsbygdsby i utkanten av Eskilstuna kommun, alldeles vid gränsen mellan Flen och Strängnäs. Vi som bor i byn är cirka 80 mantalsskrivna.

Närmaste ort med butik och grundskola är Ärla en mil bort. Till Eskilstuna stad är det 3 mil. Under jordbruksepoken dominerade tre stora gårdar Eklången: Eklångens Gård, Flättorps Gård och Koppartorps Gård. 1895-1965 var byn ett stationssamhälle där hantverk och småföretagsamhet blomstrade. 

Under sjuttiotalet började byn avfolkas sedan järnvägen lagts ner. Nu börjar antalet bofasta åter öka. 2005-2008, då Vattenfall grävde ner sina elledningar, samlade sig byinvånarna och byggde, mot alla odds, fiberbredband utan statliga stöd.

Nu söker en projektgrupp byns historia och dokumenterar sin samtid i projektet "Eklången förr och nu" som fått stöd av "Leader Inlandet".

Vi har här sammanställt ett litet bildspel om vad vi i projektet ”Eklången förr och nu” har samlat i byns gemensamma arkiv. Bildspelet ger en liten bråkdel av allt material.

På utställningen i Eklångens Gårds magasin augusti 2011 gjorde vi en första redovisning av vår hembygdsforskning.

En del material redovisar vi också fortlöpande i informationsbladet ”Eklången förr och nu” som hittills har kommit ut med 9 nummer. Se även vår blogg ”Eklången förr och nu”länk till annan webbplats.

Snart kommer dokumentärfilmen om Eklången att vara klar för visning. Framöver ska vi försöka ge ut en sammanfattande bild av Eklångens historia.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna