MENY
Eskilstuna kommun

EBÖ metallgjuteri AB

Exempelbild

Historien om ett nästan hundraårigt eskilstunaföretag, berättad av tidigare ägaren Per Larsson.

Året är 1922 då tre svågrar startar ett eget företag.

Ruben Eldin, Gunnar Boqvist och Gunnar Östlund bildar EBÖ.

Ruben hade kunskaper om verktyg. Gunnar B. var anställd på Bröderna Söderbergs och slutade för att ta anställning vid ASEA. Han reste till Ryssland för att starta ASEA:s gjuteriföretag i Ryssland. Gunnar Ö. arbetade på Luth & Roséns gjuteri som ägdes av ASEA. Strax före Ryska revolutionen kom Gunnar Boqvist hem till Sverige och tog kontakt med de två andra svågrarna för att diskutera hur de skulle kunna starta ett eget gjuteriföretag i Eskilstuna.

Den 31 december 1921 registrerades företaget EBÖ metallgjuteri. De hyrde en lokal på Lilla Tvärgatan på Östermalm här i Eskilstuna. Kapitalbristen var stor och de kunde bara garantera en kvartalshyra till ägaren. Tillverkningen bestod av enklare gjutna beslag, vaser och gravurnor med mera. På Östermalm fanns en tillverkare av kokkärl och kaffepannor och EBÖ löste hans problem med för dyr ”pip” som satt för avhällningen. EBÖ kunde leverera detaljen till 1/4 av förutvarande pris och de fick en stadig kund.

Efter några år behövdes en större lokal och de flyttade då till Nyforsgatan 46. 1927 återvände Gunnar Boqvist till Ryssland för att fortsätta med jobbet för ASEA. Gunnar Östlund och Ruben Eldin fortsatte på EBÖ. Sortimentet av gjutna aluminiumdetaljer utökades och de kom in på marknaden med från- och tilluftsventilation för byggmarknaden.

1939 rustade sig landet för att undvika kriget som startat och det blev tunt i orderboken. De två ”gubbarna” kläckte en idé om att kanske tillverka något helt annat som leksaker för barn. De fixade modeller och började forma gjutna bilar som färdigställdes till försäljning. De letade också upp andra bitar på marknaden som kunde få en köpare.

1944 ombildades företaget till aktiebolag. Styrelsen bestod av Ruben Eldin och Gunnar Östlund, deras fruar samt Lennart Frid som representant för verkstadsklubben. Samma år börjar Eugen Boqvist, Gunnar Boqvists son. Företaget fortsatte växa och flyttade till en nybyggd tvåplansbyggnad på Pressargatan 6 i Vilstaområdet.

Året därpå är kriget slut och order börjar strömma in igen. Det påbörjade programmet med ventiler till byggmarknaden fick fart på tillverkningen. Antal anställda var nu 27 man jämfört med 14 i den tidigare Nyforslokalen. År 1948 köpte EBÖ två maskiner för att pressgjuta detaljer. De tidigare koktillgjutna bitarna blev nu pressgjutna med mindre materialåtgång. Tillverkningen blev alltså mer ekonomisk. 1950 byggde man ut till dubbla lokalstorleken. 1962 firade EBÖ sitt fyrtioårsjubileum med fest på Sundbyholms slott. Företaget uppmärksammades också för att man klarat krisåren under kriget.

Tillverkningen med pressgjuten aluminium ökade och man fick kunder på legotillverkning som ASEA, Mecman och Monsun Tison på pneumatikdetaljer.

1969 köpte Ulf Moberg företaget och Ruben Eldin och Gunnar Östlund lämnade EBÖ efter nästan fyrtio år. Företaget växte och man behövde åter större lokaler. GGC gjuteri köptes in, EBÖ flyttade in där 1979 och fick trevliga ljusa personalutrymmen. Samma år blev Hans Boqvist, barnbarn till Gunnar Boqvist, VD och ägare. Företaget hade vid denna tidpunkt 35 anställda.

EBÖ AB togs så småningom över av Hasselfors-koncernen. Åke Karlsson på Thors Hammare blir VD på EBÖ-delen på grund av att vattenpasstillverkningen låg kvar. Tyngre tider väntade och EBÖ får ett ägartillskott för att överleva och står nu under försäljning. 1994 såldes företaget till Kurt Andersson som tidigare arbetat på SKF i Katrineholm. Företaget delades sedan mellan flera ägare. 1995 vände orderläget och EBÖ AB får fulla orderböcker. Nu började också företaget att köpa upp liknande företag i Eskilstuna. År 1998 har företaget 90 anställda och kundunderlaget ökade vilket medförde stora investeringar.

EBÖ AB förvärvade 1997 ÖW products AB på Kungsgatan och flyttarde pressgjuteridelen till ÖW:s förutvarande hall för plasttillverkning.

EBÖ AB förvärvade år 2000 företaget Bröderna Carlsson & Anderson i Vilsta och flyttade kokillgjuteriet dit samt sålde lokalerna på Norra hamn till Eskilstuna kommun.

Året därpå, 2001, startade man upp tillverkning i Tartu i Estland. Först med köp av tjänster för att senare hyra lokaler och till sist förvärvades en större fastighet i Tartu.

EBÖ AB:s försäljning 2003 uppgick till 220 miljoner SEK och det är 220 anställda. Företaget huvudägare Kurt Andersson och Per Larsson sålde då företaget.

Med nya ägare så förvärvades även Meplako AB år 2004. EBÖ AB finns inte längre då de nya ägarna har ombildat företaget som i dag heter IAC AB. Företaget har liknande tillverkning och utökad verksamhet i Sverige och Estland.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna