MENY
Eskilstuna kommun

Down Beat Jazz Club

Av: Erling Norberg

Stadsmuseet efterlyser ibland information till sina fotografier i Eskilstuna-Kuriren. Den här gången fick vi inte bara namn på personerna på bild, utan en hel minnesteckning om en jazzklubb och dess verksamhet på 1960-talet. Erling Norberg berättar här med hjälp av egna fotografier och museets foton.

Down Beat Jazz Club startades sommaren 1965 av ålänningen Finn Tötterman och hans fru Ingegerd. Jag minns inte hur jag träffade Finn, men gissar att det var i samband med en spelning på Fristadstorget i april 1965 när vi gjorde reklam för teknisttidningen ”Analysen”. Finn var inte med och spelade, men kan ha hört oss och stannat till och börjat prata om att starta ett jazzband.

Ingegerd och Finn Tötterman. Foto: Rolf Bergström, Eskilstuna stadsmuseum

Finn satte sedan ihop ett jazzband ”Old Eskil Hot Six” och jag tror att jazzklubben kom till i samma veva. Bandets namn var rätt fyndigt eftersom Finn arbetade som drickabilchaufför på bryggeriet ”Old Eskil” i Eskilstuna. På den tiden åkte drickabilen runt i Eskilstuna med omnejd och sålde öl och läsk på 33 cl glasflaskor och svagdricka på 5- eller 10-liters damejeanner.

Old Eskil Hot Six på Djurgården. Paul Kallmin, Erling Norberg, Finn Tötterman, Lars Göran Birgersson, Sven "Svempa" Lundberg och trummisen som jag inte minns namnet på, men han arbetade som kock i Folkets Park. Foto: Okänd.

Down Beat låg i en liten källarlokal på Carlavägen 27. Det visade sig redan vid öppnandet sommaren 1965 att musiken störde grannarna i huset. Klubben blev kortlivad och Finn och Ingegerd flyttade 1966 till Australien. Vi höll inte kontakten, vilket jag ångrar, men jag tror att jag fick ett kort av Finn där han skriver att det var tur att de flyttade till Australien. Det hade visst gått bra för dem.

Idag ligger Pizzeria Carlavägen i gatuplanet och målningarna i källarlokalen är säkert övermålade sedan länge.

Erling målar hjulångare. Foto: Eva Andersson, med Erlings kamera.

Jag var mycket aktiv i Down Beat till en början. Jag målade väggar, ritade medlemskorten och skaffade möbler till lokalen. Men jag började samtidigt spela i en dansorkester, ”Hotpoints” och jag tror att jag kände mig lite besvärad av att grannarna klagade. Dessutom började jag som lärarvikarie på Skogstorpsskolan och fick andra intressen. Därför vet jag inte när klubben lades ner.

Jag har inte koll på hur ofta klubben var öppen eller vilka som spelade där. Jag minns att sommaren 1965 spelade stockholmsbandet Cave Stompers i Folkets Park i Eskilstuna. De gick runt i parken i röda fina uniformer och spelade utomhus. Finn bjöd ner bandet som spelade en kväll på Down Beat.

Cave stompers. Foto: Erling Norberg

Erling och klubbinnehavaren Finn. Foto: Eva Andersson

Jag ritade medlemskorten och Leif Pantzar tryckte dem på SHS tryckeri. Finn och hans fru hade nr 1 och 2 och jag nr 3. Det har jag fortfarande kvar.

Ett Eskilstunaband som spelade på Down Beat var "How high The Mooners".

The Mooners

Keith i skägg och Svempa på tvättbräda och banjo, men vem är vem av de övriga tre? De heter i alla fall: Hans “Totte” Tollin, Anders “Vermis” Wermelin och Ove Hemmendorff. Foto: Erling Norberg.

Vid trummorna Keith Deling. Flickan i mitten heter Ulla Eriksson. På banjo Sven Lundberg. Den dolda klarinettisten kan vara Karl-Gunnar Ridderstråle. Foto: Rolf Bergström, Eskilstuna stadsmuseum.

Keith spelade flera instrument, gitarr, banjo, klarinett, trummor och tvättbräde. Han flyttade till Göteborg och blev trubadur. Sven ”Svempa” Lundberg spelade tenorbanjo och tvättbräde i Eskilstuna. Han flyttade till Stockholm och gick på Konstfack och blev teckningslärare. Kom så småningom till Ångermanland som lärare på Hola folkhögskola.

På klubben. Birgitta Ericsson, Håkan Israelsson, Eva Melin, Kadri Raaz och Karin Andersson. Foto: Rolf Bergström, Eskilstuna stadsmuseum.

Inköp av medlemskort till Down Beat. Ingegerd Tötterman nedan till vänster. Maud West i mitten och Susanne Hedin till höger. Foto: Rolf Bergström, Eskilstuna stadsmuseum.

Vad gjorde jag när Down Beat Jazz Club hade stängt?

Efter The Rythm Kings och Old Eskil Hot Six blev det dansmusik i Hotpoints och Anita Dahlströms och på klubben Lucidor spelade vi freeformjazz. Under åren i Härnösand 1970-73 spelade jag tradjazz med Bosse Hülphers gäng och rockpiano i The New Original Young Lovers.

1977 hade jag turen att träffa Olle Åhs från Västerås. Trattbandet var i Eskilstuna och spelade. – Ni har ingen trombonist, sa jag. Får jag vara med? Det blev trettio år i flera band. Olles Trattband, Jubilee Jassband, Tuxedo Jazzband, Jazzt for Fun och inhopp i flera orkestrar t.ex. Barfota Jazzmen och Spicey Advice Ragtime Band. Kul också att få spela tillsammans med musiker som Anna Sise, Bent Persson, Kenneth Arnström, John Polman, Wild Bill Davidson, Sammy Rimington m.fl. Inspirerande att ha skickliga gästartister med i bandet.

Vi åkte flera gånger på utlandsresor till festivaler i Holland, Luxemburg, Schweiz, Finland och Skottland ofta tillsammans med familjerna. Första gången Olles Trattband kom med fruar och barn, 25 personer i en buss till jazzfestivalen 1980 i Breda, Holland blev det stor uppståndelse. Det hade ingen gjort förut.

Jag är glad och tacksam för de femtio åren som jag fick spela trombon i olika band. Ett kroniskt förmaksflimmer satte stopp för spelandet 2008, men man skall sluta när man är på topp. Numera ägnar jag mig åt konst och måleri.

Erling Norberg

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna