MENY
Eskilstuna kommun

Sörmländska öknamn

av Tomas Carlberg

Känner du till Björkviks harar, Vingåkers vargar eller Julita rävar?  Bland historiska sörmländska öknamn finns inte bara nedlåtande djurattribut. När man ville göra ned bönderna i grannsocknen var fantasin ibland nära att löpa amok.

Några kända sörmländska öknamn finns publicerade i Fataburen år 1928. Även om delar av landskapet undsluppit den tvetydiga äran att representeras här finns många exempel på äldre tiders folkhumor. Fataburen gavs ut som kulturhistorisk kvartalstidskrift åren 1906-30, och blev därefter årsbok för Nordiska museet och Skansen.

Särskilt utförlig är Fataburen för trakterna kring Oppunda. Varför Vrenabor kallades killingar medan folket i Husby-Oppunda kallades getter förtäljer inte uppräkningen. Kan det ha funnits tankar om olika temperament eller skillnad i handel och vandel?  

Getter fanns det gott om i Husby-Oppunda. Fotograf: Göran Gustafsson Eskilstuna stadsmuseum.

Bettnaborna hade det kanske allra värst med beteckningen ”Bettna löss”. På annat håll fanns mer ironiska öknamn och folket i Lilla Mellösa fick höra glåpord på samma tema, men för deras del hette det både ”Mellösa löss” och ”Mellösa adel”. Bästa sättet att angripa lokal högfärd var tydligen med språket som vapen. I Mellösa fanns många självägande bönder att sätta åt…

Några öknamn är mer svårbegripliga men kan inte gärna översättas till modern svenska. Hur många förstår idag vad som menas med Bergshammars vasselbukar eller Årdala grynvältar? Klart är i alla fall att många öknamn har anknytning till djur och jordbruk. När det gäller stadsbor i och kring Eskilstuna finns bara ett skällsord med och det är det något långsökta ”Kloster lappar”.  För övrigt kan nämnas ”Torshälla tordyvlar”, ”Råby-Rekarne bockar” och de omskrivna ”Öja bussar” (bussar=busar).

Sörmlänningar, men varifrån? Fotograf: Olle Forsslund, Eskilstuna stadsmuseum.

Slutligen kan man undra vad som lät mest irriterande. Några kandidater utöver de redan nämnda är ”Dillnäs tokar”, ”Stora Malms grisar” och ”Flens bestar”. Även om bestar kanske låter mer tufft än grisar, och därmed inte så nedsättande, är det givetvis långt ifrån en komplimang. ”Helgesta pattar” och ”Lista käringar” hör inte heller till lovordens genre. Men som öknamn har de ändå gått till historien.

Känner du till fler lokala öknamn från förr?  Hör gärna av dig till oss!

Insänt:  

-Du har väl hört ramsan Öja bussar Västermo tursar Lista käringar och Gillberga män ?

-Trevlig artikel om öknamn på sockenbor. Jag har även stött på "Västermo - Tussar, Torpa - Harar och Eskilstuna - Träskor".
Vet inte exakt var jag läst om detta (ev. i Liljeroth praktverk Södermanland)

-Rinkesta vargar Spånga kråkor Ökna män Blacksta gubbar de dansa än   Jäders vargar, Barva tassar, Kjula grisar eller hundar, Sundby tuppar, Vallby norsar, Hammarby ryssar, Husby strutar, Näshulta påsar, Stenkvista käringar och Ärla (Ärila) män eller fjärilar. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna