MENY
Eskilstuna kommun

Undersökning om fattigvårdsbehov

av Nils Mossberg

Innan fattigvårdsstyrelsen beviljade någon form av understöd till behövande gjordes alltid en grundlig undersökning av fattigvårdsbehovet. Undersökningarna finns i vissa fall bevarade.

Undersökning av fattigvårdsbehov

År 1899 ansökte änkan Anna Gullberg om fattigvård hos Eskilstunas fattigvårdsstyrelse. Av den undersökning som fattigvårdsstyrelsen satte igång framgår att änkan kom från Siljansnäs i Dalarna där hon föddes den 22 januari 1844 och att hon nu bodde på gården nr 254 på Vestermarksgatan i Eskilstuna. Sedan 1882 är hon änka och ingen av hennes barn bor i Eskilstuna. Dottern, Anna Wilhelmina, är buteljförsäljerska i Stockholm och sonen Gustaf Oskar Emanuel är skräddarlärling i Falun. För tillfället har Anna Gullberg inget arbete eftersom hon under det senaste året ägnat alla sina krafter till att sköta om en sjuk dotter, Ester Maria. Anna Gullbergs dotter överlever trots Annas omsorger inte den svåra sjukdomen och nu vill Anna ha hjälp till hennes begravning. Något som också beviljas henne av fattigvårdsstyrelsen.

Till undersökningen är bifogat två underskrivna intyg. Båda intygen meddelar att Anna till följd av sinnesrubbning är oförmögen att arbeta och därför är i behov av vård på arbetsinrättningen.

Fattigvårdsstyrelsens protokollbok.

Ett annat exempel kommer från den 27 oktober 1899 då tillförordnade stadsläkaren Carl Thunström lämnar ett intyg på att den 57-årige plåtslagaren F O Pettersson från Styrestads socken är oförmögen till arbete på grund av sjukdom. Fattigvårdsstyrelsens undersökning visar att Pettersson är skriven i Maria församling i Stockholm och att han året innan bott i Katarina församling och innan dess bott i Brännkyrka socken under flera år. Pettersson berättar även att han helt nyligen har opererats på Serafimerlassarettet på Brännkyrka kommuns bekostnad.

Eskilstunas fattigvårdsstyrelse beslutar att ta in Pettersson på fattigvårds- och arbetsinrättningen och att en räkning för de utlägg Eskilstuna stad har för honom ska skickas till Brännkyrka kommun där Pettersson har hemortsrätt.

Arkivfakta

Uppgifterna är hämtade från Eskilstuna stadsarkiv, där även föregångaren fattigvårdsstyrelsens handlingar finns. Arkivet omfattar cirka 77 hyllmeter och innehåller handlingar från 1843 till 1970.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna