MENY
Eskilstuna kommun

Jazzen och dansorkestrarna i Eskilstuna : 1924-1969

av Stefan Wistrand

Jazzen i form av dans och nya dansorkestrar kom tidigt till Eskilstuna, redan omkring 1923-24. Den första orkestern som vi vet något mer om är Ernellis Jazzband, verksamt under åren 1924-28. De var ofta engagerade i det gamla stadshotellets festivitetssalong och hade en modern dansmusikrepertoar. Instrumenteringen omfattade saxofon, banjo och trummor.

Ernellis Jazzband. Fotograf: okänd.

I början av 1930-talet bildades Metronome-orkestern av tidigare medlemmar av Ernellis Jazzband. Orkestern turnerade i mellansvenska folkparker och existerade fram till mitten av 1940-talet.

Metronome-orkestern (ca 1932). Fotograf: okänd.

I slutet av 1930-talet kom en ny generation till jazzen i Eskilstuna, när swingen fick sin storhetstid. Jazzen blev en ungdomsföreteelse. Mängden aktiva orkestrar ökade märkbart under den här tiden, fast många av musikerna var förstås medlemmar i flera orkestrar samtidigt. Dansmusiken blev ett sätt för arbetargrabbar att tjäna extra pengar och med många spelningar i månaden kunde man tjäna mer än på ett vanligt industrijobb. Så man organiserade sig och i Eskilstuna bildades landets första dansmusikerförbund i april 1931. Sedan följde övriga landsändar efter. Detta blev upphovet till en mångårig konflikt med Svenska musikerförbundet, som inte blev avslutad förrän omkring decennieskiftet, då dansmusikerförbundet helt uppgick i det gamla förbundet. Inom Eskilstuna Dansmusikerförbunds ram bildades också Eskilstuna Representationsorkester, som framträdde vid finare tillställningar i staden.

Eskilstuna representationsorkester med Thore Ehrling (1937). Fotograf: okänd.

Som ett led i att få jazzmusiken accepterad som seriös konsertmusik gjordes ett kortlivat försök genom bildandet av Eskilstuna Swing Club 1942. Eliten av jazzmusikerna i staden gav då en konsert på Eskilstuna Teater under ledning av arrangören Gunnar ”Tibbe” Tidblad.

Eskilstuna Swing Clubs storband (1942). Fotograf: okänd.

Från mitten av 1940-talet och framåt spelade många Eskilstunaorkestrar i en slags lätt moderniserad swingstil påverkade av förebilder som Count Basies och Benny Goodmans orkestrar. Sättningar med tre-fem blås plus komp, en mindre ”storbandssättning” (ex. Roy Sandells och Birger Ludwigssons orkestrar), eller s.k. ”Goodman-sättning” (Rolf Björks och Roland Sandells orkestrar) med klarinett, vibrafon, gitarr plus komp blev vanliga. Några spår av tidens moderna jazz, bebopen, letade sig också in i musiken. De populäraste dansstilarna var foxtrot, slowfox, vals och tango. Standards, evergreens och schlagers utgjorde repertoaren.

Roy Sandells orkester (1949). Fotograf: okänd.

1947 bildades The Jazz Society, den första jazzklubben i staden. Den fick stor betydelse för jazzen i Eskilstuna. Man höll till på Pilkrogs värdshus och senare på Frimurarehotellet på Kungsgatan. Här träffades man, umgicks och lyssnade på jazzskivor, deltog i frågesporter och åhörde kåserier. Oftast jammade de lokala musikerna som avslutning och fick chansen att ”sträcka ut” inför en tacksam publik. Ibland deltog inbjudna musiker utifrån i jammen, storheter som bl.a. basisten Simon Brehm, barytonsaxofonisten Lars Gullin och trumpetaren Rolf Ericson.

Roy Sandell & Nils "Fisk-Lasse" Larsson på The Jazz Society (1951). Fotograf: okänd.

1950-talet var jazzens storhetstid som populärmusik i Sverige och de jazzrelaterade dansorkestrarna i Eskilstuna var ännu många vid skiftet till 1960-talet. Ett av de populärare var Birger Ludwigssons åttamannaband, med intressanta solister och en blandning av jazzstilar från swing till hardbop. Ett annat intressant band som bara existerade en kort tid var Lennart Johanssons kvintett, egentligen Roy Sandells grupp. De spelade i en blandstil av swing och cool. I många av de övriga orkestrarna ingick jazzdragspelet som en viktig musikalisk ingrediens. Men bara några år in på det nya årtiondet började jazzdansorkestrarna få konkurrens av den nya tidens dansband. Band med en repertoar av pop och svensktopp, som krävde ett helt nytt spelsätt och instrumentarium. Mot mittenslutet av 1960-talet var jazzdansorkestrarna mer eller mindre bortsvepta från arenan eller hade anpassat sin repertoar till det nya. Jazzen övergick nu till att exklusivt bli en musik för konsertestraderna och jazzklubbarna.

Under åren 1937-1964 fick Eskilstuna en rad exklusiva besök av amerikanska jazzband, med början i Jimmie Luncefords orkesters spelning i den gamla Idrottsbyggnaden till avslutningen med Woody Hermans storband i Folkets Park. Däremellan passerade många av jazzens viktiga stilbildare revy på stadens estrader – Duke Ellington, Louis Armstrong, Lionel Hampton, J. J. Johnson och Count Basie. Omvittnat betydelsefulla konserter för ortens jazzdansmusiker.

Käll- och litteraturförteckning:

Intervjuer

Allan Carlsson, Jan Forsby & Roland Sandell, Nils Lidhammar, Sune Ljungkvist, Eje Lyrefelt, Erik Nygren, Roy Sandell, Lasse Spång, Larry Sährendal, Sandy Wallgren & Arne Eriksson, 1992-2004. I Eskilstuna kommuns musikarkivs ägo.

Tidningar och tidskrifter

 • Brejket 1980-90 (Eskilstuna Jazzklubbs medlemsskrift) 
 • Brejket : jubileumsnummer oktober 1999
 • Eskilstuna-Kuriren
 • Folket
 • Orkesterjournalen
 • Sörmlands-Posten

Litteratur

 • Arvidsson, Alf: Från dansmusik till konstnärligt uttryck : framväxten av ett jazzmusikaliskt fält i Umeå 1920-1960. – Umeå, 2002.
 • Bruér, Jan & Westin, Lars: Jazz : musik, människor, miljöer. – Stockholm, 1995.
 • Kjellberg, Erik: Svensk jazzhistoria : en översikt. – Stockholm, 1985.
 • Lyttkens, Bertil: Svart och vitt : utländska jazzbesök 1895-1939 speglade i svensk press. - Stockholm, 1998.
 • The new Grove dictionary of music and musicians / edited by Stanley Sadie. - London, 1980.
 • Ohlsson, Bror-Erik: Ett sekel av upplevelser: Parken Zoo i Eskilstuna 100 år. – Eskilstuna, 1998.
 • Orkesterkatalog 1961 / Svenska Musikerförbundet avd 8, Eskilstuna.
 • Sohlmans musiklexikon. – Stockholm, cop. 1975. Svensk jazzhistoria vol. 1-8. – CD-skivor + kommentarhäften.
 • Sveriges underhållnings-, dans- och restaurangorkestrar samt militära musikkårer. – Uppsala, 1944.
 • Westin, Lars: Dansmusikerna. I: Orkesterjournalen 2000:1, s. 20-25.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna