MENY
Eskilstuna kommun

Persson, Hilma - Margaretas Matsalar

Från torparjänta till framgångsrik festfixare – berättelsen om Hilma Persson
Av Helena Karlsson

I kakelugnen sprakar elden, reflektionerna från de fladdrande stearinljusen leker i de höga fönstren, skratten ekar och alla låter sig väl smakas av den framdukade maten. Det är festkväll på Margaretas Matsalar. I dörren står ägarinnan Hilma Persson och betraktar stolt sitt livsverk. Genom hårt arbete, goda hushållskunskaper och stor servicekänsla har hon kunnat förverkliga sin dröm och tillsammans med barnen Anna Greta och Sune byggt upp en framgångsrik restaurangrörelse. Med en verksamhet som sträckte sig över ett halvt sekel, var på sin tid Margaretas Matsalar något av en institution i Eskilstuna.


Brevhuvud med adressen till etablissemanget på Vasbergsgatan 3. Margaretas Matsalars arkiv, Arkiv Sörmland.

Året var 1935 när portarna slogs upp till Margaretas Matsalar på Vasbergsgatan 3. Tiden visade sig väl vald för att starta ny restaurangrörelse i det expansiva Eskilstuna. Trots att Parkkällaren låg bara ett stenkast därifrån, blomstrade snart också den nya rörelsen. Till en början erbjöds här både mat och logi, men det dröjde inte länge förrän verksamheten koncentrerades till de mer lönande begravnings- och festarrangemangen – ett område där Margaretas Matsalar med tiden blev namnet på allas läppar. 
 
Bakom populära Margaretas Matsalar stod en kvinna vid namn Hilma Persson. Hilma föddes år 1879 som nummer sex av tio syskon i en västmanländsk torparfamilj.
Redan tidigt visade hon prov på företagsamhet. Som 10-åring plockade hon och hennes syster smultron, som de sedan på egen hand traskade in till torget i Arboga för att sälja. För pengarna köpte de stråhattar – en riktig lyx på den tiden. När hon var 18 år, åkte Hilma ensam till Stockholm för att sälja kräftor. Färden gick med trilla till Arboga och därifrån med båt. I sin ungdom hade Hilma även långt gångna planer på att emigrera till USA, planer som till hennes stora besvikelse gick om intet. Istället fick hon tjänst som piga på en gård i närheten av föräldrahemmet. Där träffade hon sin blivande make Johan Persson. I början av 1900-talet övertog paret Johans föräldragård i Valskog, där barnen Agda, Anna Greta och Sune snart kom till världen.

Hilma Persson (1879-1959) utanför huset på Vasbergsgatan. I bakgrunden syns Norra skolan. Fotograf okänd. Margaretas Matsalars arkiv, Arkiv Sörmland.

I mitten av 1920-talet beslutade familjen Persson att lämna Valskog för Eskilstuna. Flyttlasset gick till Stenby gård, som de arrenderade av kyrkan. Förutom jordbruket drev paret där även egen charkuterirörelse och sålde mjölk. Några år senare flyttade Hilma och Johan vidare till Hagnesta gård, där de slog sig ned som arrendatorer. Där på gården avled Johan i början av 1930-talet. Hilma blev då ensam kvar med det slitsamma jordbruksarbetet. När arrendet efter något år skulle upphöra, tvingades Hilma på allvar att fundera över framtiden – vad skulle hon egentligen ägna resten av livet åt?

För att få vägledning uppsökte Hilma en sierska. Enligt henne skulle Hilma hitta ett stort hus där hon skulle servera mat och dryck – en spådom som låg väl i linje med Hilmas egen ungdomsdröm om att starta egen restaurangrörelse. I unga år hade Hilma nämligen gått som elev på Hotel Continental i Örebro, en erfarenhet som gjort så starkt intryck att hon sedan dess drömt om att en dag få återvända till yrket. Nu plötsligt hade 56-åriga Hilma möjlighet att förverkliga den drömmen – en chans hon bestämde sig för att ta! Det dröjde heller inte länge förrän hon hittade det stora huset på Vasbergsgatan, där hon i mitten av 1930-talet alltså kunde öppna sitt Margaretas Matsalar.

Huset på Vasbergsgatan köpte Hilma av ett fabrikörspar år 1935. Paret ångrade sig dock strax efter köpet, men Hilma ville inte ge upp huset där hennes restaurangrörelse snart skulle till att slå upp portarna. Foto: Anna-Britta Nilsson. Eskilstuna stadsmuseums arkiv.

Under återstoden av sitt liv ägnade Hilma nästan all sin tid åt Margaretas Matsalar, som med tiden blev en av stadens mest anlitade restaurangrörelser. I huset på Vasbergsgatan hjälpte Hilma, hennes barn och den övriga personalen, gästerna till rätta. Snart visste de flesta eskilstunabor att till Margaretas Matsalar skulle man gå för att ordna trevliga fester och värdiga begravningsmottagningar med bästa tänkbara service.

Bord duka dig! Så här kunde det se ut när gästerna anlände till Hilma Persson och hennes personal. Fotograf okänd. Margaretas Matsalars arkiv, Arkiv Sörmland.

Även under ransoneringarna gjorde Hilma vad hon kunde för att förse gästerna med det de önskade. När hon – mitt under brinnande krig – fick chansen att köpa en skogsgård utanför Hälleforsnäs beslutade hon sig blixtsnabbt för att ta den. Gården gjorde nämligen hennes företag självförsörjande på ved samtidigt som den gav inkomster genom uthyrning. När så huset på Vasbergsgatan år 1959 skulle rivas för att ge plats för bostäder, beslutade sig dock Hilma för att slå igen. Det innebar slutet för det ursprungliga Margaretas Matsalar – och för Hilma själv, som strax därefter gick ur tiden.

Det var historien om den driftiga torparjäntan Hilma Persson, som genom familjeföretaget Margaretas Matsalar blev en av Eskilstunas mesta festfixare. Även om det var slut för Hilma själv, innebar rivningen på Vasbergsgatan emellertid inte slutet för hennes företag. Det levde vidare ännu ett kvartssekel tack vare en annan handlingskraftig kvinna, Hilmas dotter Anna Greta. Tillsammans med brodern Sune kunde hon i slutet av år 1959 inviga ”Nya” Margaretas Matsalar i Jernbolagets gamla direktörsvilla på Brunskogsgatan. Men det är en annan historia…
 
Arkivhandlingar från gamla och nya Margaretas Matsalar liksom från personerna bakom rörelsen, förvaras hos Arkiv Sörmland.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna