MENY
Eskilstuna kommun

Eskilstuna 300 år - Jubileumsfilmen

Den 16-24 maj 1959 firade Eskilstuna stad 300 år. Under veckan gavs ett imponerande program med teater, utställningar, skulpturavtäckningar, musikframträdanden, idrottsevenemang och andra festligheter. Firandet summeras i Eskilstuna 300 år - Jubileumsfilmen.

Filmen hade premiärvisning på Eskilstuna Teater den 3 december samt på Stadsmuseet dagen efter. Över 200 personer kom och såg filmen! Den säljs nu för 100 kr på Stadsbiblioteket. Stadsmuseet och Konstmuseet.

En av höjdpunkterna under jubileet var invigningen av kulturreservatet Rademachersmedjorna. I jubileumsprogrammet skriver stadsfullmäktiges ordförande Svante Lundkvist: ”När dagens eskilstunabor firar stadens 300-årsjubileum, sker detta i djup tacksamhet mot dem, som lade grunden, och mot alla de många, som under seklers gång byggde vidare”.

Minst lika viktigt under ”E 300” var att lyfta fram den moderna industristaden. En jubileumsutställning med betoning på industrin invigdes av kung Gustav VI Adolf i den alldeles nya Sporthallen.

Även föreningslivet fick ta plats i firandet och dess vikt lyftes fram av statsminister Tage Erlander. Jubileet avslutades med Sörmlandsdagen på Djurgården och senare på kvällen med en eldfest på ån med påkostade fyrverkerier.

Foto: Rolf Bergström.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna