MENY
Eskilstuna kommun

Kondis-Nisse - känd Eskilstunaprofil från förr

dialekter och minnen

Av Stefan Wistrand

Gunnar Nilsson, sonson till handlanden F.O. Nilsson, minns och berättar om ett av Eskilstunas forna original ”Kondis-Nisse”. Inspelningen är från 1967.

Kondis-Nisse - karikatyrteckning

Kondis-Nisse.  

En herre med pondus, som var van vid att domdera med folk och inte tyckte om att bli motsagd. ”Kondis-Nisse” hette egentligen Otto Nilsson (1870-1934) och var född i Kalmar län, utbildad i Stockholm och inflyttad till Eskilstuna 1896. År 1902 etablerade han sig som konditor på Fristadstorget 7, i samma lokal som bostadsbolaget Pagoden idag har sitt kontor.

Pagoden - fd Kondis-Nisses lokal

Pagoden Fastigheters kontor - f.d. Otto Nilssons Konditori. Foto: Stefan Wistrand.

I Eskilstunas adresskalender stod: ”Otto Nilssons Konditori, Rinmans torg 1, Eskilstuna – Rikstelefon 240 – rekommenderar sig i allmänhetens benägna hågkomst med allt hvad till ett första klassens Konditori hörer. Specialité: Krokaner, Bakelseuppsättningar och finare Efterrätter”.  (Fristadstorget hette Rinmans torg vid den tiden.)

I övrigt berättas att ”Kondis-Nisse” var lite av en spindel i nätet när det gällde fakta om folks liv och leverne i Eskilstuna med omnejd.  Han stora specialintresse var att samla på autografer av dåtidens kändisar. Dessa samlade han i sin s.k. ”Gyllene Bok”. Vid ett tillfälle kom skådespelaren Gösta Ekman d.ä. (1890-1938) in i butiken på en spontan visit. ”Kondis-Nisse” tittade på sin gäst och utbrast: ”Fy fan så du ser ut Gösta – men så där är det att resa omkring i en sminklåda i hela sitt liv!”.

Kondis-Nisse

Kondis-Nisse i entrén.

Walter Ångman avslutar sin lilla biografi över ”Kondis-Nisse” med följande ord: ”Hur vi än minns konditor Otto Nilsson – för hans trivselställes atmosfär, för hans ”pom-pom-pom, för hopperiskutt” där han satt och löste världsgåtor bakom disken, för hans rustika ge-och-ta-attityd eller för hans delikata marsipankonfekt – framstår han främst som en särling med vitalt intresse för tillvaron och dess aktörer. Det manifesterade han i Gyllene Boken, som har drag av kulturdokument. Det har sagts att vi föds som original och dör som kopior. Men ”Kondis-Nisse” höll stilen från vaggan till graven…”

Lyssna på Gunnar Nilssons minnen här:

Ja, han kanske inte fanns kvar när du...öppnas i nytt fönster

Källa:
Ångman, Walter: Kondis-Nisse (särtryck ur Eskilstuna museers årsbok 1974-75).

Fotnot:
Den danske cyklisten Henry Hansen (1902-85) nämns i intervjun. Han var olympisk mästare individuellt och i lag 1928, världsmästare 1931, tog OS-silver i lag 1932 och vann det svenska 6-dagarsloppet 1927 och 1929. (Nationalencyklopedin)  

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna