MENY
Eskilstuna kommun

Husberget i Torshälla

Armborstpilspetsar Husberget

Armborstpilspetsar från 1300-talet. Fynd på Husberget. Foto: Statens historiska museum

Husberget är en av Torshällas historiskt mest intressanta platser. Här fanns en borg på 1300-talet.

Första gången som lämningarna efter borgen på Husberget nämns är i slutet av 1600-talet. Lämningarna återupptäcktes i modern tid 1977 och arkeologiska utgrävningar skedde i perioder mellan 1986-1989.

Fynden efter utgrävningarna återfinns i tre jordlager, vilket är tecken på att borgen har uppbyggts och använts i tre tidsperioder. Tidsperioderna är genom fynden daterade till tiden mellan 1300 och 1370-80. Hur själva borgen såg ut går inte att återskapa från utgrävningsresultaten.

Torshälla stads förvaltning och Eskilstuna stadsmuseum har under 2016-2017 gjort ett arbete tillsammans, med syfte att Husberget ska uppmärksammas mer. En utställning har tagits fram, som visar delar av utgrävningsfynden och genom dem hur livet i borgen Husberget med omgivningar kunde vara på 1300-talet. De utställda föremålen finns på ”Torshälla direkt” vid Östra torget från slutet av juli till december 2017.

Utställningen är producerad av Eskilstuna stadsmuseum. Föremål är inlånade från Statens Historiska museum och Kungliga Myntkabinettet. Kopior av medeltida dräkter är framtagna av Handelshuset Tre Ekar. Berättelser om hur livet för änkan och soldaten kunde se ut är skrivna av Gudrun Wessnert.

Till hösten har informationsskyltar monterats på Husberget och även skyltning som visar till berget.

Lästips:

  • Torshälla ABC. En uppslagsbok om Torhälla förr och nu (Eskilstuna, 2003)
  • Bror-Erik Ohlsson "Torshälla stad" i red. Bror-Erik Ohlsson Eskilstuna Historia. Städerna och landsbygden från 1500-talet till 1830-talet (Eskilstuna, 2001)
  • Christer Ericsson "Städer i förvandling" i red. Bror-Erik Ohlsson Eskilstuna Historia. 1800-talet och 1900-talet (Eskilstuna, 2002)

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna