Lite om fattigvården i Eskilstuna

av Nils Mossberg

Skor upphittade vid rivningen av Fors kommuns fattighus år 1960. Fattighuset byggdes 1856 och låg i hörnet av Nygatan - Kyrkogatan. Huset rymde 12 personer. Foto Eskilstuna museer.

Handlingarna från fattigvården i slutet av 1800-talet berättar om en tid då många människor hade det mycket svårt. I fattigvårdens arkiv finns berättelsen om den 70-årige avskedade soldaten Ljung som har svårt att klara sig själv, om den 16-åriga förstföderskan Hedvig Carlsson som lämnas till fattigvården av sina föräldrar, om änkan Anna som behöver hjälp till sin dotters begravning och mycket, mycket mer.
Läs om före detta järnarbetaren Anders Wilhelm Ekman som går in på polisstationen i Eskilstuna en decemberkväll 1899 i Anmälan om fattigvårdsbehov. Om änkan Anna Gullberg som behöver hjälp till sin dotters begravning i Undersökning av fattigvårdsbehov. Om den avskedade soldaten Ljung och skrädderiarbetaren Pettersson som vägras fattigvård i Eskilstuna på grund av sin hemortsrätt. Om Hedvig Carlssons liv på fattiggårdenTacktorp. Om bettleri, vård av sinnessjuka och en okänd moder. I Fallet med den oförbätterliga f d pigan Thildaoch Fallet med den mindre vetande gossen Carl Erik följs två personers öden genom fattigvårdens handlingar under en längre tid. Som bakgrund till berättelserna finns artikeln Fattigvården, där det ges en kortfattad beskrivning om de regler som styrde fattigvården under 1800-talet och Fattighusen i Eskilstuna som ger en översikt över fattighusen och därmed fattigvårdens utveckling i Eskilstuna.

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppet samma tider som Eskilstuna stadsbiblioteklänk till annan webbplats

Bemanningstid
Måndagar 13.00-15.00.