Maja minns de fattiga i Nyfors

Logga dialekter och minnen

Eskilskällans serie med dialektinspelningar ger intryck från både stad och landsbygd. Turen har nu kommit till en dam som minns det fattiga livet i Nyfors municipalsamhälle kring sekelskiftet 1900.

Maja Andersson berättar om sitt första arbete som barnjungfru med lön på 3 kr i månaden, hur hon som ung flicka köpte godis på Nyfors torg och skolpennor i Lindahls bokhandel… samt om Frälsningarméns livliga aktivitet i Nyfors och Eskilstuna.

Hör historien om när "arméns" ledare hamnade i fängelse och hur han kom därifrån!

[MP3] "Man fick ju lov å börja arbeta"öppnas i nytt fönster

Grindstugatan

Maja Anderssons hem vid Grindstugatan, sett från gården. Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Nyfors

Nyfors som det såg ut vid 1960-talets början. Foto: Modellverkstan

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Måndagar 13.00-15.00.

Box 17, 631 02 Eskilstuna