MENY
Eskilstuna kommun

Eskilstuna stadsmuseum i Eskilskällan

Stadsmuseet

Eskilstuna stadsmuseums viktigaste funktion i Eskilskällan är att med sitt rika foto- och föremålsmaterial bidra med källmaterial och skildra historien. I samlingarna finns drygt 70 000 föremål och över 350 000 fotografier och negativ. Vi arbetar konstinuerligt för att öka tillgängligheten för allmänheten. Nu finns både foton och föremålsbilder att söka i Sök i samlingarlänk till annan webbplats och det tillkommer fler för var år.

Lås och nyckel ur samlingen, EM2207 och EM143

Kaffekvarn ur samlingen, EM2466

Vi svarar på frågor kring samlingarna samt samlar in nya föremål och fotografier i syfte att öka kunskapen om Eskilstunas historia och samtid. Har du ett foto eller ett föremål som du vill lämna in, kontakta oss. Du når oss på samlingar.stadsmuseet@eskilstuna.se

Fotosamlingen består av foton och negativ från äldre ateljéfotografier, amatörfotografer och även från välkända eskilstunafotografer som Teddy Aarni och Rolf Bergström. I samlingen återfinns också vykortsamlingen, gruppbildsamlingen och porträttsamlingen.

Centralstationen vykort

Stadsmuseet har även drygt 300 arkiv efter privatpersoner och en del företag och föreningar. I våra arkivföteckningarlänk till annan webbplats, som är gemensamma för arkiven och museet, går det bra att fritextsöka. Materialet består av allt från brev, betyg, gesällbrev, pass och arbetsbetyg till fotoalbum, dikter och skisser.

Sedan 1987 har museet gjort en rad olika kulturhistoriska dokumentationer. Målsättningen är att beskriva eskilstunabornas liv och arbete förr och nu. Är du intresserad av att veta mer om t.ex. Munktellområdet eller om Bok-Öbergs, då är dokumentationerna en passande fördjupning.

Ett annat efterfrågat material är museets inventeringar. Under 1970- och 1980-talet inventerades socknarna och de byggnader som ansågs kulturhistoriskt värdefulla. Även delar av Eskilstuna och Torshälla tätort finns med. Industrier på landsbyggden och vissa i tätorten inventerades likaså under samma period.

Har du frågor om kulturmiljövården är du också välkommen att kontakta vår stadsantikvarie. Hon svarar på frågor om kulturmiljö och byggnadsvård. Du kan till exempel få råd om hur ditt hus ska underhållas på ett kulturhistoriskt riktigt sätt, om vilka material och vilken teknik som bör användas.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider
Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna