MENY
Eskilstuna kommun

Forskning om kvinnor i Eskilstunaindustrin

Exempelbild

Studenter från Eskilstuna och Örebro har de senaste veckorna forskat lokalhistoriskt i flera av arbetarrörelsens arkiv.

Lärarstudenten Cajsa Elfving är en av dem som forskar i Eskilskällan just nu. Ämnet för uppsatsen är kvinnors roll i arbetslivet med exempel från Eskilstunaindustrin. Källmaterialet är framtaget hos både Stadsarkivet och Arkiv Sörmland. I arkivhandlingar från F.E. Lindströms, Bahco och Bolinder-Munktell finns mycket underlag kring historiska processer att gå igenom.

- Spännande att se hur de uttrycker sig, säger Cajsa.

- I en facklig medlemstidning från 1975 användes ordet könsrollstänkande. Det var lite överraskande. Redan då formulerades många tankar kring det som vi idag kallar genuskontrakt. Nedvärderande attityder kunde vara ett problem för de kvinnor som vid den tiden kom in på ”typiskt manliga arbetsplatser”. Det märks att det var ett annat sätt att se på frågorna vid den tiden.

Efter fem års studier vid Örebro universitet väntar arbetslivet 2021, som gymnasielärare i ämnena idrott och historia. Intresset för det sistnämnda har Cajsa bland annat utvecklat med uppmuntran av sin farfar, den välkände latinisten och humanisten Lars Elfving, under flera decennier verksam som skoldirektör och senare även näringslivsdirektör i Eskilstuna kommun.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Rum i Stadsbiblioteket med lokalhistoriskt material och möjlighet till forskning.

Öppettider

Öppet samma tider som Eskilstuna stadsbiblioteklänk till annan webbplats

Bemanningstid
Efter överenskommelse.

Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna