Målar Englunds självportätt

Helen Lyrefelt Grönberg, vars morföräldrar bjöd Målar Englund tak över huvudet, har skänkt ett fint självporträtt - signerat av den kände eskilstunaprofilen - till Eskilstuna stadsmuseum.

I huset Sofienäs, beläget nära skogskanten i Ärsta strax utanför Eskilstuna, bodde paret Ruben och Aina Ericsson och deras barn Maj-Britt, Margareta och Hans. Där tillbringade även barnbarnet Helen, som nu tagit hand om inventarier efter ägarfamiljens dödsbo, mycket tid tillsammans med sina nära och kära.

I ett mindre hus intill fick "originalet" Karl Gustav Englund, i folkmun mest känd som "Målar Englund", gratis boende under ett antal år. Under 1940-talet utförde han många fina målningar på tapeter, möbler och trappa inne i värdfamiljens hus, som tack för hjälpen med gratis mat och husrum.

Husen har stått kvar i originalskick från mitten av 1800-talet, vilket betyder att det saknas vatten och avlopp och inte heller finns modern uppvärmning. Invändigt är det även delvis mycket fuktskadat.

När Eskilstuna stadsarkiv och stadsmuseum kontaktades av Helen Lyrefelt Grönberg väcktes intresse för att i någon form bevara de målningar som utförts i huset av Målar Englundlänk till annan webbplats. Materialet på väggarna bedömdes dock inte kunna bevaras väl på grund av fuktskador och svårigheter med att skära loss tapeterna. Istället har motiven fotograferats och finns nu tillgängliga i Sök i samlingar.

- Vi ville gärna förmedla det här vidare, så att något av det arbete som han utförde ska finnas kvar, säger Helen Lyrefelt Grönberg, som tillsammans med sin morbror Hans Ericsson överlämnat gåvan.

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Box 17, 631 02 Eskilstuna