MENY
Eskilstuna kommun

Släktforskning hos Stadsmuseet

Eskilstuna stadsmuseum bevarar arkivmaterial och fotosamlingar som kan vara till stor glädje för släktforskaren.

I Stadsmuseets stora porträttsamling finns över 2000 porträtt. Till de flesta finns namnuppgifter. I gruppbildsamlingen finns över 1000 foton från företag, föreningar och familjer.

Släktträff familjen Hellström. Foto: Knut Brydolf.

Matilda Julin, kaféinnehavare. Foto: Hanna Gråberg

Artisten Georg Nyströms bilder från Torshälla kan också vara en riktig guldgruva för den som söker foton på sina släktingar. De flesta bilder har korta beskrivande texter.

"Olga Andersson, 1896"

"J.A. Norström & A. Winqvist"

Nya fotografier blir kontinuerligt tillgängliga och sökbara på Sök i samlingar.länk till annan webbplats Utöver porträtt och gruppbilder finns ett stort antal foton på kvarter, gator och stadsdelar. Är du ute efter ett särskilt foto som inte dyker upp i söktjänsten, går det bra att kontakta sidansvarig. Stadsmuseet har under en lång period sorterat in foton under kvarter, evenemang och verksamheter. Personal på museet var ute mycket under 1950- och 1960-talen och fotade hus och områden som skulle rivas. Denna kvarterssamling är en omfattande samling som i dagsläget skannas, registreras och även läggs ut i Sök i samlingar. 

Engelbrektsgatan i Fröslunda. Rivning 1968. Foto: Carl Braunerhielm.

Flytt av stora Fristadshuset, 1961. Foto: Anna-Britta Nilsson.

Förutom foton har museet även flera personarkiv. I dessa arkiv kan det finnas arbetsintyg, kokböcker, brev, dikter, dagböcker, teckningar m.m. Allt material finns sökbart i Visual arkiv och nås via Sök i våra förteckningar.länk till annan webbplats

Brev till Christoffer Zetterberg i augusti 1842 från Johan Svengren.

Intyg ställt till Ruth Björkman 1905, elev hos fotograf Axel Wester.

Arbetsbetyg gällande Alfred Eugen Hedberg, anställd som knivskaftare 1911-1913 hos Pontus Holmberg.

Sedan 1987 har museet gjort en rad olika kulturhistoriska dokumentationer. Målsättningen är att beskriva eskilstunabornas liv och arbete förr och nu. Bl.a. har Munktellområdet kartlagts och dokumentationer har även gjorts av Bok-Öberg och Tunafors fabriker. Du hittar flera av dem här.

Under 1970- och 1980-talen gjordes en del byggnadsinventeringar, dels på landsbygden indelat i socknar, och dels i tätort. Alla byggnader är inte med, utan endast de som bedömdes som kulturhistoriskt värdefulla när inventeringen gjordes. Även en del industriinventeringar är gjorda och finns i en sammaställd rapport. Materialet finns inte digitalt tillgängligt, men går att överblicka i Sök i våra förteckningar.länk till annan webbplats Det går även bra att beställa fram materialet till läsesalen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider

Måndagar 13.00-15.00.

Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna