MENY
Eskilstuna kommun

Ungdomsåren

Om en ungdom betedde sig riktigt illa, det vill säga vanartigt, kunde han eller hon bli föremål för barnavårdnämndens intresse. I värsta fall blev den unge inkallad för att få en tillrättavisning av barnavårdsnämnden, och i riktigt grava fall kunde han eller hon bli placerad på uppfostringsanstalt.

I Eskilstuna stads barnavårdsnämnds arkiv kan man läsa om den unga flickan Bertha som år 1922 snattat pengar både hemma på gården där hon bor och i skolan. För pengarna har hon köpt ”gotter” och blir därför inkallad på förhör hos barnavårdsnämnden. Berthas fröken meddelar vid förhöret ”att flickan under senaste året blivit alltmera liknöjd och slarvig i skolan samt förefallit slö och ointresserad” och att Bertha inte verkar ångra sig ett dugg. För sina brott får Bertha en allvarlig varning samt aga av barnavårdsnämnden. Agan utfördes några dagar efter förhöret i närvaro av en ledamot av barnavårdsnämnden och Berthas fröken.

Att vara medlem i en idrottsklubb, en nykterhetsloge, ett politiskt ungdomsförbund eller någon annan typ av förening var innan televisionen uppslukade den mesta av vår tid ett sätt för ungdomar att träffas och ha roligt tillsammans. Förutom idrottstävlingar eller politisk agitation ordnade de olika föreningarna ofta samkväm, dans, utflykter och gökottor som lockade många ungdomar. Många föreningar hade dessutom speciella sommarhem som medlemmarna kunde hyra och där det ordnades olika slags sammankomster. Information om vilka som var medlemmar i de olika klubbarna finns i medlemsmatriklarna och ofta ger protokollen mycket information om vad ungdomarna sysslade med under sina möten.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider

Måndagar 13.00-15.00.

Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna