MENY
Eskilstuna kommun

Barndom

Bland de kommunala handlingarna finns mängder med information om barn, framförallt om samhällets olycksbarn. Barnavårdsnämnderna, som infördes år 1926, skulle ha uppsikt över barns vård och fostran. Det kanske viktigaste för släktforskaren är emellertid att kommunerna redan från år 1918 var tvungna att tillsätta en barnavårdsman som skulle tillvarata utomäktenskapliga barns rätt. Till barnavårdsmännens uppgifter hörde bland annat att ta reda på vem som var pappa till samtliga barn födda utanför äktenskapet.

Innan barnavårdsnämnderna infördes hörde det till fattigvårdsstyrelsernas uppgift att se till att barnen i kommunen kunde försörja sig och att de fick en kristlig uppfostran. Det kommunala fattigvårds-materialet sträcker sig från 1863 och vimlar av uppgifter om barn. Barn som inte kunde försörjas av sina föräldrar togs in på fattigstugan, ålderdomshemmet eller auktionerades bort till lägstbjudande. Barn som behövde särskild vård – dövstumma, synskadade, sinnessvaga – kunde placeras på någon institution på kommunens bekostnad. Hos stadsarkivet finns också arkiven efter två barnhem, Eskilstuna stads barnhem och ett barnhem som drevs av Klosters kommun.

Bland de kommunala paragraferna går det till exempel att läsa om den ”sinnesslöe gossen Folke” vars far inte längre orkar ta hand om honom. Folkes far vänder sig därför till Jäders barnavårdsnämnd i maj 1917. Nämnden beslutar att Folke ska tas in på Södermanlands sinnesslö-anstalt i Löt. Det går också att få reda på att Jäders fattigvårdsstyrelse beviljade pigan Emma Charlotta Eriksson ”uppfostringsbidrag” för hennes oäkta son eller att avlidna skogvaktaren Jacobsens två barn får tio kronor vid varje fattigvårdsutdelning i Öja år 1876.

Även bland föreningsarkiven finns en hel del information om enskilda personers barndom. Föregångaren till dagens barnomsorg – föreningen Eskilstuna barnkrubba - som bildades redan år 1887 såg efter många barn. Frikyrkorna har ofta fört både dop- och konfirmationslängder och bland matriklar och annat från föreningar som ägnat sig åt barn och ungdomar finns mycket spännande.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider

Måndagar 13.00-15.00.

Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna