MENY
Eskilstuna kommun

Släktforskning hos Arkiv Sörmland

Släktforskning hos Arkiv Sörmland

Släktforskaren är sedan länge en trogen gäst på våra offentliga arkiv. Mindre känt är kanske att spännande material om människor och platser även finns hos de enskilda arkiven. Genom att studera källor där arbetsliv och föreningsliv satt sina spår, finns goda möjligheter för den som släktforskar att fördjupa kunskapen om sina anfäder.

Arkiv Sörmland är en fristående, regional arkivinstitution som tar hand om, vårdar och tillgängliggör arkiv från föreningar, företag, gårdar, byalag, press, fotografer och enskilda personer i länet. I vår arkivdepå i Eskilstuna förvaras (till stor del i form av depositioner) omkring 2 000 hyllmeter med i första hand näringslivshandlingar från 1600-talet och fram till idag. Det mesta av materialet är tillgängligt för forskning. När det gäller arkiv från ideella föreningar hjälper vi till att ordna och förteckna materialet, som sedan lämnas för förvaring på närmaste kommunarkiv.  

Vilken typ av handlingar hos Arkiv Sörmland kan då vara intressanta för en släktforskare? Här finns exempel från några av de arkiv som vi förvarar:

Företag
Ekonomiska föreningar
Gårdar, fastigheter och byar
Fotografer
Lokaltidningar

De exempel som nämns här är emellertid just exempel. I arkiven finns mängder med information som kan ge släktforskaren viktiga upplysningar i sin forskning, bara man vet att utnyttja materialet. Tveka därför inte att kontakta oss – ett telefonsamtal eller ett mejl kan vara det som behövs för att fylla ut luckorna i släktutredningen! Kontaktinformation finns på vår webbplats www.arkivsormland.selänk till annan webbplats. Det finns även möjlighet att söka själv i arkivförteckningarna i Sök i våra förteckningarlänk till annan webbplats

Släktträff i juni 1968. Foto: I L Vikstrand, Arkiv Sörmland

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilskällan

Ett rum i Stadsbiblioteket där personal från arkiv, bibliotek och museer bemannar vissa tider.

Öppettider

Måndagar 13.00-15.00.

Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna