MENY
Eskilstuna kommun

Tittofonutställning: Barnkonventionen 15 år

Exempelbild

Svenskt barnbildarkiv invigde sin nya specialbyggda Tittofon under Kurioso!

Utställningen visades under Kurioso i Flens biblioteksgalleri 21 oktober – 8 november 2020.

Kurioso är en konstfestival för barn och unga som går av stapeln varannat år på hösten runtom i Sörmland. Under Kurioso 2020 visade Tittofonen teckningar ur en samling som heter ”Barnkonventionen 15 år”. Teckningarna gjordes år 2004 av barn i klass 4D och 5 – 6E på Årbyskolan i Eskilstuna. De arbetade utifrån Rädda Barnens folder om Barnkonventionen i samband med att Barnkonventionen firade 15 år.

Vad är en Tittofon?

”Snart kommer du och dina vänner att kunna ringa vartsomhelst i världen och inte bara prata, utan se saker och ting. Tekniken går framåt och redan idag kan man kommunicera med bilder över telenätet. Inom en snar framtid kommer man kunna använda bärbara telefoner med teleögon och bildrutor, allt i ett, apparater som vi kan kalla Tittofoner. Hur ser Tittofonen ut i din fantasi?”

Så löd uppropet till Telias bildtävling för sjätteklassare år 1994. Det kom in över 4000 förslag på hur en Tittofon kan se ut. Utifrån ett av alla dessa förslag har Svenskt barnbildarkiv låtit tillverka en Tittofon i verklig storlek, som en digital utställningsmonter. I Tittofonen kan vi resa in i arkivet och titta på bilder från olika samlingar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.