MENY
Eskilstuna kommun

STIGA Sports Arena Eskilstuna - För dig som arrangör

Översiktsplan nya arenan

Åtgärder med anledning av covid-19/ corona.

Hyran för seniorers matcher och evenemang på idrottsanläggningar sätts ned till 25 % av ordinarie pris enligt gällande prislista. (Hyran sätt ned med 75 % till 25 %). Nedsättningen gäller för arrangemang med publik till och med 2021-03-31.

Hyran för STIGA Sports Arena i samband med med kulturevenemang sätts ned till 25 % av ordinarie pris enligt gällande prislista. (Hyran sätt ned med 75 % till 25 %). Nedsättningen gäller för evenemang där publik finns på plats i lokalen och repetitioner inför evenemang. Detta så länge regeringens beslutade restriktioner om maximalt 300 sittande deltagare.

Ingen kostnad vid avbokning. Ordinarie avbokningsregler för kultur- och fritidsnämndens prislista upphävs. Kultur- och fritidsförvaltningen debiterar inte arrangörer som avbokar sina evenemang eller arrangemang. Detta gäller tillsvidare.

Arrangörer får ingen kostnad för att omboka sina arrangemang/ evenemang. Om arrangemanget/evenemanget går att genomföra på ett nytt datum efter perioden debiteras arrangören enligt kultur- och fritidsnämndens prislista.

Publikkapaciteten påverkas av rådande omständigheter. Antalet platser anpassas efter gällande restriktioner och rekommendationer med anledning av covid-19/corona.

2020-11-17

Med anledning av Folkhälsomyndighetens allmänna råd och riktlinjer samt skärpta lokala restriktioner i Södermanlands län hyr vi just nu ut scener endast till verksamhet utan publik i lokalen samt samlings- och möteslokaler bara till de som bedriver verksamhet för barn och unga (barn och unga födda 2005 eller senare).

Vi följer utvecklingen noga och beslut kan komma att ändras.

Vid frågor, kontakta uthyrningen@eskilstuna.se

Nätverk

Stiga Sports arena har två öppnanät som besökaren får använda.

  • Stigaguest
  • EskilstunaDirekt

För er som arrangör har Stiga Sports arena ett arrangörs nät på 1000/1000.

A-hallen (A-hallen når du via ingång 1-2, omklädningsrum via ingång 3-4 och 9)

Publikapacitet

Vid match: cirka 3 700 platser (sittande åskådare)

Vid konsert: cirka 4 000 platser

För att se exakt platsnumrering, se Salongsplan STIGA Sports Arena plan 1 och plan 2. För mer information om specifika bokningsscenarion, se Eventkort STIGA.

Entréplan

Entréer: information, biljetter

Garderober

Separat spelaringång

8 omklädningsrum

4 funktionärsrum

Rehabgym

Tvättrum

Förråd

Varuintag

Restaurang med 150 platser

Hiss

17 toaletter, 2 RWC, 7 urinoarer

Plan 2

4 kiosker

4 loger 2 x 12 samt 2 x 18 platser

Samlingslokal/pentry

Föreningskanslier

Nedre läktare med 2 400 platser

Balkong med 1 330 platser

Radio-, och TV-hytt

30 toaletter, 4 RWC, 11 urinoarer

B-hallen (B-hallen når du via ingång 4-5-6)

Publikapacitet

500 (sittande åskådare)

För att se exakt platsnumrering, se Salongsplan STIGA Sports Arena plan 1 och plan 2. För mer information om specifika bokningsscenarion, se Eventkort STIGA.

Entréplan

4 omklädningsrum (varav 2 för handikappidrottare)

Förråd

2 toaletter, 1 RWC, 3 urinoarer

Hiss

Plan 2

Läktare

Kiosk

5 toaletter, 2 HWC, 3 urinoarer

Förråd

C-hallen (C-hallen når du via ingång 5-6)

För att se exakt platsnumrering, se Salongsplan STIGA Sports Arena plan 1 och plan 2. För mer information om specifika bokningsscenarion, se Eventkort STIGA.

Entreplan

4 omklädningsrum

Förråd

Plan 2

Personalutrymmen

Teorisal med 32 platser

Sammantaget anläggningen:

16 omklädningsrum,

4 fullmåttsplaner 20 x 40 meter

Huvudarenan är cirka 15 600 kvadratmeter och är delbar för att få fler användningsområden. Det finns fyra fullstora träningsplaner (20 x 40 meter) som avgränsas av en ridåvägg i huvudarenan.

Arenan har en hög miljöprofil såväl i utformning som under arrangemang. Den klassas i nivå guld för Miljöbyggnad vilket bland annat innebär lägre energianvändning och miljöpåverkan.

Arenan är placerad i Munktellstaden i centrala Eskilstuna med god tillgänglighet och kommunikationer. I närområdet finns konsert- och teaterarenan Lokomotivet, nya badhuset Munktellbadet, flera hotell, tågstation, stadskärnans butiker och restauranger.

Huvudentrén är placerad i direkt anslutning till det nya arenatorget med flera inbjudande dörrar. Genom den glasade fasaden skymtar människor som rör sig i trappor och på andra ytor, aktiviteter annonserar sig ut på torget. I huvudentrén finns garderob, biljettförsäljning och wc samt restaurang och entré till arenans golvnivå.

Vid mässor och konserter sker inträde till arenan också på gatuplanet. För att komma upp till arenarummets övre foajé, där platserna som finns på läktaren nås, tar man någon av de två trapporna som löper utmed fasaden vid arenatorget eller hiss. Den övre foajén är ett stort öppet rum, arenans hjärta, där man rör sig mellan sina platser, olika försäljningsställen, platser för mat och dryck samt toalettbesök.

Hall A - Arenahallen
En stor plan som uppfyller internationella krav för handboll (24 x 46 meter). Hallen är utformad så att den med hjälp av teleskopläktare på 3 sidor och ridåvägg kan omvandlas till 2 mindre träningsplaner för handboll, innebandy och basket med mera som uppfyller måttbokens krav på utrymme.

Utan delning – med läktare i två nivåer samt handikapplatser med mera på foajégolvet på plan 2 – finns plats för totalt 3 700 sittande åskådare vid match med nationella och internationella krav. Cirka 30 markerade rullstolsplatser samt plats för stående publik finns runt hallen på plan 1 och 2. Stolarna är tygklädda för att ge komfort och ett bra ljudklimat.

Vid delad hall (20 x 40 meter) hör det till varje plan en läktare på den lägre nivån och en läktare på den övre nivån med en total sittkapacitet i A1-hallen på cirka 1 100 platser och i A2-hallen cirka 1 200 vid tränings- och tävlingssituationer, samt platser för stående på foajégolvet i anslutning till läktaren.

I den öppna foajén runt spelplanen rör man sig och syns, upp till balkongens platser eller ner på läktarens platser, eller runt arenan för att köpa något att äta eller dricka, eller stå och titta på matcher och träningar.

I anslutning till arenahallen finns utrymmen för media, samlingslokaler samt klubbutrymmen.

A-hallen kan även fungera som konsertlokal för ca 4 000 gäster och som mässlokal för ca 2 000 gäster. Golvyta utan läktare 43 x 56 meter (2 400 m2). Golvyta med läkare 26 x 47 meter (1 200 m2).

Hall B – Basket- och handikappidrottshallen
Hallen har en plan med måtten 20 x 40 meter och läktare med 500 stolar. Rullstolsplatser på plan 1 framför läkaren samt på plan 2 ovanför läktaren. Utrymme för stående publik på plan 2. Max 700 personer får vistas samtidigt i lokalen.

Planens mått möjliggör basket, handboll, volleyboll och innebandy på nationell nivå. Med ett rymligt mått vid sidan av planen finns också plats för aktiva rullstolsburna idrottare. Trägolv enligt uppställda krav för basketboll.

Golvyta 24 x 43 meter (1 030 m2).

Hall C – Skolgymnastikhallen
Också denna plan, 20 x 40 meter, kan användas för nationella tävlingar i handboll, basket och innebandy. Den är dessutom utrustad med fast inredning för skolgymnastik. Möjlighet finns att dela hallen med en enkel ridå.

Golvyta 23 x 43 meter (990 m2).

Spelplanen är förskjuten mot omklädningsrummen för att skapa utrymme för spelare, ledare och eventuell publik. Vid kiosken i korridoren på plan 2 finns fönster som gör publikplatser möjliga. Max 400 personer får vistas samtidigt i lokalen.

Mässor, utställningar och evenemang

Mässor och utställningar kan ske i hallarna. Om alla 3 hallarna används finns plats för upp till 3 100 besökare.

Stor omsorg har lagts på akustiken i arenans lokaler och framförallt i de stora hallarna, samt foajéer. Arenorna som används för idrott och mässor men även större musikevenemang är utformade för att ge så god akustik som möjligt. Här är efterklangstiden och taluppfattbarheten viktig och ljudabsorbenter används för att uppnå detta.

Externt buller som kan komma från arenan vid musikevenemang eller idrottshändelser minimeras med bra ljudisolering i fasader och tak.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Uthyrningen - Kultur- och fritidsförvaltningen
Öppettider

Måndag-torsdag 08.00-12.00, 13.00-16.00
Fredag 08.00-12.00, 13.00-15.00

Micke Lönngren
Evenemangschef Destination Eskilstuna