MENY
Eskilstuna kommun

Tågtrafik

Tåg

Nu skapar vi ett närmare Mälardalen

I ett samarbete mellan länen Södermanland, Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland genomförs en rad föränd­ringar i tågtrafiken, allt för att du ska få fler möjligheter i ditt resande.

Genom fler avgångar ökar möjligheterna att bo på en ort och arbeta eller studera på en annan ort. Det underlättar och gör det enklare att resa både på fritiden och i tjänsten. Syftet är att förbättra möjligheterna till regional pendling och därmed bidra till ökad tillväxt och jobbskapande.

Följande förändringar kommer att ske under åren 2016-2021

  • Hösten 2017 lanseras Movingo som är en ny pendlarbiljett. Movingo är en biljett som kommer att gälla på både regionaltåg och i läns- och lokaltrafiken som bedrivs av SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken. Det gör det möjligt att göra en anslutningsresa utan krav på tilläggsbiljett eller blanda sina resor med växelvis till exempel regionaltåg och SLs pendeltåg. Läs mer hos Sörmlandstrafiken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Sommaren 2018 är utbyggnaden av dubbelspår på sträckan Härad-Strängnäs på Svealandsbanan färdig. Det skapar förutsättningar att köra fler tåg, minska restid och öka punktligheten.
  • 2019-2021 sätts 33 nya moderna tåg i trafik. Det nya tågen har hög komfort, bra inomhusklimat och internet. Det är också enkla att kliva på för personer med funktionsnedsättning samt för resande med barnvagn. Tågen är snabba med en hastighet på upp till 200 km/h på vissa sträckor.

Läs mer om alla kommande tågförändringarna hos Mälardalstrafik - vårt gemensamma tågbolag för tågtrafik i Mälardalen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Eskilstuna som knutpunkt för tåget

Eskilstuna ligger i en järnvägsknut där Svealandsbanan korsar TGOJ-banan, vilket ger oss goda förutsättningar för tågtrafik i såväl nord-sydlig som öst-västlig riktning.

Svealandsbanan går mellan Arboga i väster och Stockholm i öster och ger oss utmärkt tillgång till Stockholms utbud  på en timme. TGOJ-banan går från Uppsala i norr till Oxelösund i söder. På båda banorna går såväl persontrafik som godstrafik.

TGOJ-banan trafikeras av persontågen UVEN på sträckan Uppsala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping, medan godstrafiken även går till och från Oxelösund.

Kartan visar Mälardalsregionens viktiga stråk och samband.

Mälardalsregionens funktionella samband

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eva Lehto
Kommunstrateg samhällsbyggnad